Kurator (utställning)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För övriga betydelser av kurator/curator, se kurator.

En kurator, även konstkurator eller curator, ursprungligen från latinets cura (angelägenhet, uppgift, ansvar), senare mer direkt från engelskans curate (organisera, övervaka), är en organisatör av utställningar, events, seminarier och program.

En kurator sammanställer en utställning, vilket i konstsammanhang innebär ansvar för val av konstnärer och verk samt att skapa ett sammanhang eller ett tema för utställningen. Tidigare vanliga benämningar har varit utställningskommissarie och utställningsintendent.

En "utställningsintendent" är en person som är anställd vid ett museum, en konsthall eller en annan konstinstitution och också arbetar med andra arbetsuppgifter inom institutionen. Därför har begreppet kurator under de senaste 10-15 åren[när?] vunnit burskap[förtydliga] som en person som speciellt arbetar med utställningsarrangemang, ofta en person som arbetar på frilansbasis åt olika utställande institutioner. Yrkesuppgiften har också i viss mån specialiserats genom att särskilda kuratorsutbildningar på högskolenivå inrättats, och att konstinstitutionerna numera ofta anlitar utomstående för att sammanställa utställningar.

En "utställningskommissarie" är en person som är fast anställd vid en konstinstitution eller som är frilansande, men ordet har under senare år minskat i användning.

Från hösten 2010 finns en utbildning till filmkurator vid Göteborgs universitet (konstnärliga fakulteten, Filmhögskolan) i samarbete med Konsthögskolan Valand).[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs universitet: Utbildning för filmcuratorer startar