Astral projektion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Astral projektion (även bland annat ut-ur-kroppenupplevelse eller, företrädesvis i troende kretsar, astral resa) är en kontroversiell tolkning av en utomkroppslig upplevelse som brukar inträffa eller uppnås i ett hypnagogt tillstånd eller genom drömmar, djup meditation eller droger. Anhängare av astral projektion anser att deras medvetande eller själ har förlyttats till en astral kropp, som befinner sig i en parallell värld kallad för det astrala planet. Det finns också de som menar sig helt enkelt ha upplevt detta eller vad de tolkar som något liknande, utan att för den skull vilja kalla sig anhängare av en tro på astral projektion.

En illustration av hur det kan se ut när astralkroppen lämnar den fysiska kroppen.
'"Astralresenärer"' vittnar om att de kunnat lämna jordens atmosfär och till och med kunnat utforska universum.

Ut-ur-kroppen-upplevelsen kallas på engelska Out-of-Body Experience (OBE). Den har många drag gemensamma med nära-döden-upplevelsen (på engelska Near-Death-Experience (NDE)). Några av de mer kända inom området astral projektion är Robert Monroe och Robert Bruce, som båda har skrivit flera böcker om ämnet. Ett par vetenskapsmän som har sysslat med det är Raymond A. Moody och den schweizisk-amerikanska psykiatern Elisabeth Kübler-Ross.

Idén om astral projektion förknippas ofta med New Age-rörelsen.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Astral projektion är inte något modernt påfund. Redan de gamla egyptierna studerade fenomenet. Den moderna vetenskapen har studerat ämnet men har inte kunnat komma fram till några entydiga slutsatser. Det enda man har att tillgå är berättelser av personer som upplevt detta, och detta kvalificerar inte som bevis i vetenskaplig mening. Den biologiska vetenskapen har kommit fram till att tallkottkörteln i hjärnan kan vara kopplad till denna typ av upplevelser[1]. Denna körtel kallas också populärt för "själens boning". Det har även gjorts omfattande studier på sjukhus där folk ibland får nära-döden-upplevelser. När patienter under kritiska operationer sedan fick utanför-kroppen-upplevelser så vittnar de om att de kunde "sväva runt" i rummet och bevittna kirurgernas arbete under operationen. De har även berättad efteråt detaljer som vad de hade på sig, vad de gjorde och exakt vilka som befann sig i rummet. Enligt undersökningar så har nästan alla som varit utanför kroppen upplevet liknande scenarion. Forskare har svårt att förklara hur hjärnan kunnat fantisera ihop upplevelserna. De som påstår sig har varit utanför kroppen säger ofta att de känts som om de "sovit och vaknat upp" och att de "känt sig mer levande än de gjorde i verkliga livet". Miljontals människor världen över beräknas varje år uppleva att vara utanför kroppen.

Astralplanet[redigera | redigera wikitext]

Anhängare av astral projektion anser att det är till det astrala planet man kommer när man dör. I denna dimension, anser de, styrs det mesta av medvetandet och tanken, med vilka man kan påverka omgivningen på ett genomgripande sätt. Man kan kommunicera genom telepati, färdas med tankens hastighet, och skapa ting med tankens kraft. Kärlek brukar dessa astralresenärer anse vara den starkaste energin på detta plan. De som har upplevt en astral projektion, även ateister, blir ofta mindre rädda för döden och får en ökad förståelse för livet.

Påstådda effekter av en astral projektion[redigera | redigera wikitext]

  • Att man utvecklar en större medvetenhet om sin omgivning.
  • Bekräftan att medvetandet överlever den fysiska kroppen.
  • Prata med avlidna släktingar och vänner.
  • En känsla av djup förståelse för livet och svar på frågor man haft.
  • ökad visdom.
  • Större respekt för jorden och medmänniskor.
  • En vilja att hjälpa och tjäna andra.
  • Spontan healing (ovanligt).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ DMT: The Spirit Molecule 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]