Jordens polarområden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Markering av polarområdena

Jordens polarområden är de områden på Jorden som täcker de geografiska polerna, norr om Norra polcirkeln eller söder om Södra polcirkeln. Dessa områden karaktäriseras av polarklimat, extremt kalla temperaturer, svår glaciärisering och extrema variationer i dagsljus med 24 timmar dagsljus om sommaren (midnattssol) och permanent mörker vid midvinter. Nordpolen och Sydpolen domineras av polaristäcken som vilar på ett hav (Nordpolen vid Norra ishavet i Arktis) och på en kontinent (Antarktis).

Arktis
Antarktis

Det finns många bosättningar i jordens norra polarregion men inga, förutom forskningsstationer i den södra polarregionen[1], som även är kallare än den norra.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gustav Sjöholm (21 november 2014). ”Den sista utposten”. Helsingborgs dagblad. http://www.hd.se/mer/resor/2014/11/21/den-sista-utposten/. Läst 4 november 2015. 
  2. ^ Zendry Svärdkrona (10 juli 2002). ”Är det lika kallt på Sydpolen som på Nordpolen?”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/vader/fragorochsvar/article10290368.ab. Läst 4 november 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]