Christinehofs slott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Christinehofs slott
Slott
Christinehofs slott
Christinehofs slott
Land Sverige Sverige
Landskap Skåne
Kommun Tomelilla
Ort Andrarum
Koordinater 55°43′04″N 13°57′38″Ö / 55.71778°N 13.96056°Ö / 55.71778; 13.96056
Arkitekt Georg Mockelten
Byggherre Christina Piper
Ägare familjen Piper
Byggstart 1737
Färdigställande 1740
Arkitektonisk stil tysk barock
Webbplats: Christinehofs ekopark
Slottet från norr

Christinehofs slott är slott i Andrarums socken i Tomelilla kommun.

Slottet uppfördes 1737-1740 i tysk barockstil under ledning av Georg Mockelten. Det är en del av Christinehofs Ekopark. Numera finns här ett slottskafé och under sommarmånaderna arrangeras guidningar i slottet och närliggande Borstakärr våtmarker samt Andrarums alunbruk. Den forna barockparken är en del av vilthägnet kring slottet. I parken arrangeras sommarkonserter och i slottet visas utställningar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Christinehofs slott härstammar från högmedeltiden. På 1300-talet berättades det om en gård med namn Sjöstrup som var placerad där. Denna gård fick även ett annat namn, Syöthorp. Det namnet fick gården under unionstiden. Enligt traditionen ägde på 1300-talet en adelsman från en tysk medeltida adelssläkt, Snakenborg, byggnaden. Efter strider år 1387 med traktens bönder bildades gården av Kolstrup och Sjöstrup och benämndes Andrarum godset.

Christina Piper köpte Andrarums alunbruk 1725. Efter några år lät hon uppföra Christinehofs slott på lämpligt avstånd från bruket, vilket före hennes död benämndes Andrarum. Det slott hon lät uppföras där har tre våningar, med mansardtak och utskjutande flyglar på vardera sidan av slottet. Slottet har efter Christina Pipers död ingått i Högestads fideikommiss, och ägts av släkten Piper.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]