Boboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Boboll
Bobollmatch 1958
Bobollmatch 1958
Först utövad  Finland, 1920-talet
Egenskaper
Könsmixad Ja, separata tävlingar
Kategorisering Bollsport
Lagsport
Utrustning Boll
Spelplats Utomhus, bobollplan
OS Uppvisningsgren 1952
Flickor spelar boboll i Siilinjärvi, september 2006

Boboll, finska pesäpallo, spelas i huvudsak i Finland men förekommer även i Sverige på vissa platser. Sporten, som ibland kallas Finlands nationalsport[1], är en finländsk variant av baseboll. Till skillnad från svensk brännboll, som också är en variant av baseboll, så har man i Finland ett seriespel och en liga för boboll.

En stor vadslagningsspelskandal skakade sporten på slutet av 1990-talet, där flera spelare var inblandade.[källa behövs]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bobollen har sitt ursprung i kungabollspelet som har stora likheter med brännboll och hette fram till 1922 långboll. Reglerna utformades 1914-1921 sedan Lauri "Tahko" Pihkala varit i USA och studerat baseboll och funnit att den i en vidareutvecklad form skulle passa som sport för den finländska befolkningen.[2] Bobollen skapades 1922 och namnet kommer från det bo som är centralt i spelet. Finlands bobollsförbund bildades 1925.

Boboll i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Bobollen i Sverige utövas framförallt i lokala finska föreningar. Sporten var större i slutet av 70-talet och genom hela 80-talet i Sverige, med egen SM-liga för både herrar och damer. Några av de lag som fanns i södra Sverige var Karhu IF (Göteborg), Borås, Köping och Göta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Robert Laul (6 juni 2011). ”Robert Laul: Finland, ni är jätteduktiga på boboll – men mot oss har ni inget att hämta”. Sportbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/robertlaul/article13130519.ab. Läst 29 september 2011. 
  2. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Boboll)