Kidsvolley

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kidsvolley är en spelform inom volleybollfamiljen som har skapats i Danmark 2001 och introducerades i Sverige 2006. Spelet är anpassat för barn i åldern 6 till 9 år. Kidsvolley spelas på 3 olika nivåer; Level 0, level 1 och level 2 (svårast) där det är kunskap mer än ålder som avgör i vilken nivå man spelar. Tävlingsmomentet anpassas efter barnens villkor. "Fair Play" (rent spel) genomsyrar tävlingsidén och man tonar ner matchresultatet, tävlingarna spelas i första hand för att det ska vara kul, och förberedande för volleyboll/Volley 2000. Kidsvolley spelas både i skolor och i klubbar, och enklare turneringar spelas ibland i samband med Volley 2000-sammandrag (turnering i distrikt).

Lite regler:
Fyra spelare på var sida om ett 2,00 m högt nät på en badmintonplan (ytterlinjen).
Avsikten är att kasta bollen över nätet så att motståndarna inte kan fånga den.
Bollduellen börjas med underarmsserve från valfri position (kast i level 0).
Bollen får hållas, passas till medspelare (i level 0), men man får inte gå med bollen.
Om man inte får över bollen eller kastar ut den utanför plan, måste den felande spelaren lämna plan.
Om man lyckas fånga en(level 0) eller tre(level 1) inkommande boll(ar) får en "förlorad" spelare får komma tillbaka.
I level 2 fångas bollen och kastas tillbaka med baggerkast, fingerslagskast eller smashkast (detta ger i Level 2 inga poäng eller räddar in bränd medspelare). Alternativt görs ett slag med bagger, fingerslag eller smash till en medspelare som tar emot och kastar över bollen, vilket befriar en förlorad spelare. Om laget redan är fullt, vinner man istället en poäng.
Nätberöring och övertramp som inte stör spelet är tillåtna.

När bollen kastats/slagits över nätet, roterar laget ett steg medsols.
Matchlängden är 10 minuter. En poäng (tre i level 2) fås varje gång motståndarlaget åkt ut och planen är tom på spelare.

I Habo har man även utvecklat en variant av volleyboll som inofficiellt kallas för Kidsvolley level 3, som fått spridning i volleybollsverige. level 3 liknar volley 2000 med skillnaden att man får kasta bollen på andraslaget samt att bollen MÅSTE gå tre gånger inom laget. Level 3 spelas på riktigt volleybollplan med näthöjd 200cm precis som vanligt volley 2000

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]