Korfball

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Korfball

Korfball är en lagsport, som har vissa likheter med basketboll. Det spelas i mer än 50 länder. Nederländerna och Belgien har flest spelare. Korfball skiljer sig från flertalet andra lagsporter genom att lagen består av både män och kvinnor. Ett korfballag består av fyra män och fyra kvinnor.

Hur spelar man?[redigera | redigera wikitext]

Korfball spelas antingen inomhus eller utomhus på en spelplan indelad i två planhalvor som kallas för zoner. I varje zon finns en stolpe (3,5 m, kortare för barn) med en korg på toppen. Denna korg är placerad på två tredjedelar av avståndet mellan mittlinjen och kortlinjen. Bollen liknar en vanlig fotboll. Två lag spelar mot varandra. Varje lag består av åtta spelare: två män och två kvinnor från varje lag i varje zon (anfall och försvar). Spelarna gör mål genom att skjuta bollen genom det andra lagets korg. Efter två mål byter spelarna zoner. Försvararna bli anfallare och anfallarna blir försvarare. Vid halvtid byter lagen planhalvor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nico Broekhuysen, en nederländsk skollärare, lärde sig en gammal sport som kallades för ringboll eller korgboll i Sverige 1902. Man gjorde mål genom att skjuta bollen genom en ring som satt på en 3 meter hög stolpe. Korgboll är inte samma sak som basketboll och inte heller samma sak som korfball. Att basketboll tidigare ofta kallades korgboll har gjort begreppen diffusa. Korgbollen hade funnits sedan 1600-talet och hade andra regler; bland annat sex spelare på plan i varje lag, mot basketens fem och korfballens åtta. Kroppskontakt var förbjuden och det fanns ingen planka bakom korgarna. Efter att Broekhuysen kommit tillbaka till Nederländerna, bytte han ut ringen mot en korg (som kallas för korf på holländska) och förenklade reglerna. Eftersom hans skola hade gemensam idrott för både pojkar och flickor, skapade han nya regler så att alla kunde spela tillsammans med varandra samtidigt. Så föddes korfball.

Filosofin bakom korfball[redigera | redigera wikitext]

Korfball är en lagsport. Individuell färdighet är nödvändig men det finns inget utrymme för individuellt spel. Att tillhöra ett lag innebär samarbete. Att springa med bollen eller dribbla är inte tillåtet. En spelare som får bollen när han/hon springer måste stanna och passa bollen eller skjuta. Korfball är en mixad sport. Män och kvinnor spelar sida vid sida. Men även om män och kvinnor är taktiskt likställda så spelas det man mot man och kvinna mot kvinna. En man kan markera en man. En kvinna kan markera en kvinna. En kvinna kan inte markera en man och inte heller kan en man markera en kvinna. Korfball är ett taktiskt spel. Båda lagen försöker att göra fler mål genom att använda taktiska metoder för laget. Reglerna gör att fysisk styrka inte tillåts dominera spelet. Fysisk kontakt är inte tillåten normalt. Blockeringar, tacklingar och fasthållningar är inte tillåtna i korfball. Detsamma gäller för sparkar på bollen eller att slå bollen med knytnäven. Man får inte heller flytta korgstolpen, vilket skulle kunna förhindra mål. En annan regel som gör sporten mer taktisk är att en spelare får inte försöka skjuta när han/hon är markerad. Det inträffar när försvararen är närmare korgen, har ansiktet mot sin motspelare, är på armlängds avstånd och försöker blockera bollen.

Internationell korfball[redigera | redigera wikitext]

I början spelades korfball mest i Belgien och Nederländerna. Det var en uppvisningssport under OS 1920 och 1928 (som hölls i Antwerpen och Amsterdam). Det internationella Korfballförbundet (IKF) bildades 1993 och korfball har spelats i det som kallas World Games sedan 1985. Sverige spelade sina första landskamper den 12-13 maj 2007 i turneringen Eurobowl west. Sverige mötte Wales, Luxemburg, Irland, Skottland och Frankrike. I matchen mot Luxemburg tog Sverige sin första poäng eftersom det var oavgjort vid full tid. VM-turneringar har spelats sedan 1978.

Världsmästare[redigera | redigera wikitext]

Medlemmar i IKF[redigera | redigera wikitext]

Korfball i Sverige[redigera | redigera wikitext]

En korfballklubb startades i Stockholm 2001 av holländaren Arno Seinstra inför 100-årsjubileet av sportens tillkomst. Den heter Stockholm Korfball Klubb. Det är hittills den enda korfballklubben i Sverige.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]