Hästpolo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hästpolo
Hästpolo
Hästpolo
Egenskaper
KönsmixadJa, separata tävlingar
UtrustningHäst
Boll
Klubba
SpelplatsUtomhus
OS1900-1936

Hästpolo, polo, är ett bollspel som spelas mellan två beridna lag som med långskaftade klubbor ska slå in en liten hård plastboll i varandras mål.

Regler[redigera | redigera wikitext]

Spelet spelas på en stor gräsplan (250x180 meter) som längs kanten har en låg sarg. Det hela går ut på att man inom sitt lag ska samarbeta för att driva bollen in i motståndarlagets mål. Målet består av två stolpar, sju meter från varandra. Ribba saknas dock vilket har fått till följd att så länge bollen går mellan stolparna, oavsett på vilken höjd, så räknas det som mål. Varje match delas in i fyra, sex eller åtta perioder (chukkers[1], chuckers[2] eller chukkas[3]). En chukka är 7 till 7 1/2 minuter lång (7 minuter om bollen då är död, max 7 1/2 minuter om den inte är det). Det laget som har flest poäng efter alla chukkas har vunnit. Alla polospelare måste ha ridhjälm på sig. Varje polohäst orkar spela cirka 2 chukkas och hästarna står för cirka 60-75 % av ekipagets skicklighet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Polo Championship i Argentina

Polo är ett gammalt spel som uppstod i Centralasien. Det är känt från Persien för cirka 2500 år sedan och spred sig därefter till Arabien, Tibet, Kina och Japan och till Indien på 1200-talet. Det upptogs på 1860-talet av engelska officerare i brittiska Indien vilka tog spelet med sig till Storbritannien och Europa. Det blev snabbt populärt även i USA och senare i Sydmerika. I Argentina är polo en nationalsport.[4]

Ordet Polo som vi använder det idag härstammar ursprungligen från det tibetanska språket. Det ursprungliga namnet för spelet var "Tschougan", som under 400-talet ändrade namn till "Tzykanion". Begreppet "Pulu", som betyder "kula", är ett mjukt träslag som ursprungligen användes för att tillverka bollar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Glossary". Arkiverad 10 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine. Fippolo.com. Läst 2012-02-07.
  2. ^ "Hästpolo". NE.se. Läst 2012-02-07.
  3. ^ "HPA Rules 2011!. Arkiverad 11 november 2011 hämtat från the Wayback Machine. Hurlingham Polo Association. Läst 2012-02-07.
  4. ^ Store norske leksikon