Streethockey

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Streethockeyspelare i Göteborg under HHHS Världsmästare = USA I lag. = Fem utespelare och en målvakt

Streethockey är en sport (ofta oorganiserad) utan sanktionerade regler som mest troligt började utövas på gator i USA och Kanada av barn som ville utöva en ishockeyliknande idrott om somrarna. Där används dock ofta inte inlines, utan vanliga skor (versionen med inlines kallas inlinehockey), alltså det som på svenska kallas landhockey. Dock i Sverige brukar man använda inlines. Sporten liknar alltså ishockey och innebandy men utövas med inlines.

Det finns inte så många organiserade föreningar, men sporten utövas flitigt främst av barn runtom på gatorna, och det finns än så länge bara en turnering för sporten i Sverige. Den arrangeras i Göteborg av Högsbohöjdshockeyskapen.[1]

Det finns också en serie i Skåne som kallas Skåneserien som startade under 2010 och pågick under sommaren med start den 15 maj. År 2010 deltog fyra lag. Det finns några ställen även i Stockholm där man kan börja på streethockey.

Streethockey är lite tuffare än innebandy men inte så tuff som ishockey. Man får inte tackla lika hårt på streethockey (organiserat) som man får i ishockey.

Landslagen USA och Kanada är de två bästa landslagen i streethockey med inlines. I streethockey är det precis som i innebandy och ishockey 3 perioder på 20 minuter. I världsmästerskapen i streethockey (med inlines) 2009 blev USA mästare och Kanada fick silver och Tyskland fick brons. Streethockey brukar man spela på våren, sommaren och hösten.

Sporten i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Streethockey är inte så populär sport och det finns inte så många storklubbar men det finns några små serier och många turneringar i Sverige som i Linköping och Göteborg. Men det skapas fler och fler serier runt om i Sverige.

Regler[redigera | redigera wikitext]

Streethockey är ett mellanting mellan innebandy och ishockey. Om man gör en för hård tackling blir det 2 minuters utvisning. I ishockey är det minsta man kan få 2 minuters utvisning men i streethockey är det en minut. Om man gör tripping, fasthållning, tackla målvakten eller hakning får man bara en minut. Armbågstackling blir 5 minuter. Slagsmål ger matchstraff. Crosschecking ger två minuter.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

I streethockey har man ofta inlines på fötterna. Man knäskydd, armbågsskydd, benskydd och ibland kroppsskydd. Man har en vanlig innebandyboll som är stoppad med plast eller tidningspapper för att minska studs och att den blir tyngre. Man använder sällan en så kallad streethockeypuck som är lättare än en hockeypuck. Man har hjälm oftast, utan visir, och så använder man handskar (antingen hockeyhandskar eller vanliga vantar). Målvakten brukar ha plock-, stöt-, benskydd och en målvaktshjälm. Sedan använder man ofta innebandyklubba eller ishockeyklubba.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://hhhs.wordpress.com/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

                                                                                                                                        .