Hurling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Boll och klubba för hurling

[1]Hurling är en irländsk lagsport.

Den spelas på en rektangulär plan med ett H-format mål i vardera ändan. Måtten på planen och målen är desamma som används i gaelisk fotboll, med ungefärliga mått, 140 * 80 meter. Vardera laget består av femton spelare. Var och en är utrustad med en 70-100 cm lång platt klubba (hurl, på gaeliska camán), samt i allmänhet ett slags hjälm som täcker främre delen av huvudet. Bollen (sliotar) är gjord av en kärna av kork som är täckt med läder. Den är ungefär lika stor som en tennisboll men mycket hårdare.

Man tar poäng i hurling genom att antingen skjuta bollen under ribban, vilket ger ett mål som är lika med tre poäng, eller över ribban, vilket ger en poäng. Spelet spelas huvudsakligen med klubborna. Man får ta emot bollen med handen, men man får inte kasta den. Man får inte springa med bollen i handen mer än tre steg, man kan även springa medan man balanserar bollen på klubban. Man får passa genom att sparka bollen, slå den med handen eller klubban. En spelare som vill hålla bollen längre än tre steg måste då balansera eller studsa bollen på klubban.

Omstart spela Matchen börjar med domaren kasta sliotar mellan de fyra mittfältarna på mittlinjen. Efter en angripare har satt bollen Gjorde eller utanför mål kan målvakten ta en "puckout" från handen vid kanten av en liten ruta. Alla spelare måste vara längre än 20 m linje. När du sätter försvara bollen utanför mål, kan en angripare ta en "65" från 65 m linjenivå Wents med var bollen utanför. Det måste tas genom att lyfta och slående. Dock får bollen inte tas i handen men bollen slås Medan lyfts. Efter en spelare har lagt bollen över sidlinjen kan det andra laget tar en "bisyssla snitt" vid den punkt där bollen lämnade planen. Det måste tas från marken. Efter en spelare har förbundit sig att trassla får det andra laget tar en "fri" på den punkt där foul begicks. Det måste tas genom att lyfta och slå i samma stil som "65". Efter defending've Engagerade att trassla in i Square (stor rektangel) kan det andra laget tar ett "straff" från marken bakom 20 m linje. Endast målvakten Kan vakta mål. Det måste tas genom att lyfta och slående och sliotar skall fästas på eller bakom 20m linjen (Regeln straff ändrades 2015 på grund av säkerhetsskäl. Innan ESTA bollen Bara tvungen att börja på 20m linjen men kan slås bortom det. för att balansera fördelen esta ytterligare två försvarare på linjen med tidigare tillåtet har tagits bort). Om många spelare kämpar om bollen och ingen sida är tillförlitlig att kapitalisera eller få kontroll över sliotar domaren juli väljer att kasta bollen i mellan två motsatta spelare. Detta är också känd som en "Clash"

https://en.wikipedia.org/wiki/Hurling

  1. ^ Hurling” (på en). Wikipedia. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Hurling&oldid=767575036. Läst 13 mars 2017.