Volley 2000

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Volley 2000 är en modern form av volleyboll utvecklad hos Sollentuna VK på 1980-talet. Den spelas främst av barn och ungdomar under 15 år, men lämpar sig väl för nybörjarvolleyboll även i högre åldrar eller med mindre lag. Turneringar har dock åldersgräns 15 år, U15 resp. U13.

Volley 2000 utmärker sig framför allt av följande skillnader jämfört med vanliga volleybollregler:

  • Man spelar med tre-fyra istället för sex spelare på plan i varje lag (3 avbytare tillåtet för kontinuerlig rotation, men ingen får vara "bänknötare"). Detta ger mera speltid för alla. Därför föredras ofta att spela med två 3-mannalag i turnering, istället för ett 6-manna.
  • Bollen får studsa en gång (två kan tillåtas för de allra yngsta) utom direkt på serve, även utanför planen. Detta ger längre bolldueller med färre avbrott, för att vara roligare och något mindre krävande.
  • Serven får slås från anfallslinjen tre meter bakom nätet, om den slås som underarmsserve
  • Lägre näthöjd (200 cm) än för vuxna volleybollspelare.
  • Lättare boll får användas
  • Libero får ej användas
  • 2 set till 25 poäng, med skiljeset till 15 poäng vid oavgjort i set, 1-1.
  • Icke spelande lag dömer
  • Vanligt med mixade lag, pojkar och flickor

Planen är av samma storlek och form som i standardvolleyboll, dvs. 9x9 per sida. Avsikten med upplägget är att övergången däremellan ska bli enklast möjlig. Spike (smash) är även i Volley 2000 det effektivaste anfallslaget, men skillnaden mellan lagen utjämnas något av att en studs tillåts.

Volley 2000 organiseras inom Svenska Volleybollförbundet, med distriktsförbund som arrangerar sammandrag mellan lokala lag.

Den största nationella tävlingen är årliga svenska mästerskapet i Falköping, kallat Volley 2000 Mästerskapet. 2010 deltog 181 lag i klasserna U13 och U15, dvs under 13 resp. 15 år. Nivåuppdelning finns, utan kvalificering, i grön (nybörjare), blå (inkörda), röd (väl förtrogna), svart (elit).

Volley 2000 är speciellt populärt i Sverige, men internationella turneringar förekommer, till exempel Big Step, årligen hos Sollentuna VK, och lag från hela Norden, Ryssland och Baltikum brukar delta.

Även beachvolley kan spelas i liknande variant för ungdomar, med 3-4 spelare på sand, utan studs.

För barn upp 6 till 9 år finns Kidsvolley med ännu mera anpassade regler, för att tidigt vänja barnen mjukt att komma in i Volley 2000 och volleyboll, men framför allt för att ha roligt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]