Caffelatte

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Caffè latte)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Caffè latte

Caffelatte, caffè latte[1][2] (med italiensk stavning) eller ibland försvenskat kaffe latte är en italiensk koffeindryck med kaffe (caffè) och mjölk (latte). Latten är en italiensk variant av café au lait (franska: café crème).

Tillredning[redigera | redigera wikitext]

Trots likheterna med café au lait och cappuccino, vilka också består av kaffe och mjölk, tillreds dessa drycker olika. En caffelatte består av ¼ espresso och ¾ varm mjölk med litet eller inget skum. Den innehåller således mer mjölk än cappuccino. Caffè latte är italienska för kaffe (med) mjölk.

På svenska där ordet latte i sig inte betyder något alls förkortas vardagligt ofta caffelatte till bara latte, men på italienska betyder latte enbart mjölk.

Italien[redigera | redigera wikitext]

I Italien dricker man vanligen mockabaserad caffè latte i ett stort, högt glas till frukost hemma. Mjölken värms oftast i kastrull på spisen.

En annan variant är latte macchiato, där macchiato betyder fläckig på italienska. Namnet förklaras av att man först häller ångad mjölk i ett glas och sedan fyller på med espresso. Detta åstadkommer ett fläckigt mönster på ytan. En latte macchiato är ungefär som en caffè latte men med mindre espresso. Denna bör man inte förväxla med en caffè macchiato som består av (espresso)-kaffe med mycket lite mjölk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ caffè latte i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 26 september 2017.
  2. ^ ”SAOL, 2015”. SAOL. https://svenska.se/saol/?id=0396590&pz=7. Läst 3 oktober 2021.