Estelada

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Estelada
DiadadelSi 3.jpg

Blå och röda estelador under 2017 års katalanska nationaldagsdemonstrationer.


En estelada (estreladaaragonska och valencianska) är en randig flagga med en stjärna som används i främst politiska syften i Katalonien och vissa andra delar av Spanien.

Esteladan är baserad på den regionala röd-gul-randiga senyeran som ingår i flera spanska regioners officiella flaggor, medan stjärnan har en separatistisk och revolutionär innebörd.[källa behövs]

Beskrivning och historik[redigera | redigera wikitext]

En estelada är en senyera med en tillagd stjärna i någon färg. I likhet med senyeran utgörs den främst av fyra längsgående röda ränder på gul botten. Till skillnad från senyeran har den på den inre kortsidan ett triangulärt fält med en stjärna i mitten. Utformningen sägs vara inspirerad av Kubas flagga, och den katalanska nationalismen upplevde en expansionsperiod i samband med spansk-amerikanska kriget (då Kuba separerade från Spanien).[1] I Kubas huvudstad stadfäste ett antal separatistiska katalanska politiker i oktober 1928 en katalansk författning;[2] tre år senare utropades den första katalanska republiken.

Den äldsta ännu bevarade esteladan är från 1915.[1] Samtidigt i Katalonien existerade då Katalanska samväldet, en på papperet provinsöverskridande samarbetsorganisation som i praktiken syftade till att återupprätta ett katalanskt självstyre.

I juni 2017 presenterade stiftelsen Reeixida ett förslag till standardisering av esteladan och som officiell flagga för en kommande katalansk republik. Flaggvarianten baserade sig på den "vit-blå" esteladan, fast med en liksidig (och inte rätvinklig) triangelflik; triangeln är också i kornblått à la FC Barcelona och inte i mellanblått.[3]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Esteladan används i politiskt, ofta secessionistiskt syfte och är inte officiell flagga i någon region. Den katalanska esteladan finns i två varianter, en med en röd stjärna (gärna använd av katalansk politisk vänster) och en med en vit stjärna på blå botten. Dessutom finns en variant i Aragonien och en i Valenciaregionen, men det svaga stödet för separatistiska rörelser i de här båda regionerna har gjort dem mindre kända.

Däremot har de båda katalanska estelada-varianterna under 2010-talet synts flitigt på olika massdemonstrationer i Barcelona och andra katalanska städer. De har ingen officiell användning men tolereras även vid politiska massmöten där separatistiska katalanska politiker framträder. Det allt vanligare estelada-viftandet under matcher med FC Barcelona har lett till dryga böter för klubben.[källa behövs]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] José Ángel Montañés (23 september 2017). ”La ‘estelada’, una bandera de inspiración colonial” (på spanska). elpais.com. https://politica.elpais.com/politica/2017/09/22/sepa_usted/1506044294_953483.html. Läst 13 oktober 2017. 
  2. ^ ”Constitució de l’Havana” (på katalanska). www.enciclopedia.cat. http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0256421.xml. Läst 28 januari 2018. 
  3. ^ A.-Etxearte, Odei (2 juni 2017). ”L'estelada, bandera oficial?” (på katalanska). El Punt Avui. http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1158115-l-estelada-bandera-oficial.html. Läst 28 maj 2018.