Dean Rusk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dean Rusk
Dean Rusk 1968.

David Dean Rusk, född 9 februari 1909 i Lickskillet, Cherokee County, Georgia, död 20 december 1994 i Athens, Georgia, var USA:s utrikesminister 1961–1969 under presidenterna John F. Kennedy och Lyndon B. Johnson.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Rusk gick i skolan i Atlanta och studerade sedan vid Davidson College i North Carolina och St. John's College i Oxford i Storbritannien.

Efter att ha deltagit i andra världskriget arbetade han en kort tid i krigsdepartementet i Washington D.C. 1945 fick han en anställning i utrikesdepartementet. Samma år föreslog han att Korea skulle delas i en amerikansk och en sovjetisk inflytandesfär. 1950–1952 var han biträdande utrikesminister med ansvar för Fjärran östern-frågor, och han spelade en stor roll för USA:s beslut att ingripa i Koreakriget. Hans korrespondens med Sydkoreas ambassadör i USA, You Chan Yang, från denna tid är berömd, de s.k. Rusk documents. 1952-1960 var han ordförande för Rockefeller Foundation.

1960 utnämndes Dean Rusk till utrikesminister och han tillträdde i januari 1961. Som utrikesminister har han beskrivits som hökaktig. Han trodde på användandet av militärt ingripande för att kämpa mot kommunismen. Under Kubakrisen var han till en början för ett militärt angrepp men föredrog sedan diplomatiska metoder. Han offentliga försvar av USA:s handlande i Vietnamkriget gjorde att han ofta blev föremål för antikrigsprotesterna.

1969 tilldelades han Frihetsmedaljen. Han gifte sig med Virginia Foisie 1937, och de fick tre barn.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Engelska Wikipedias artikel Dean Rusk, 17 december 2006.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Christian Herter
USA:s utrikesminister
1961–1969
Efterträdare:
William P. Rogers