Fetaost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Feta
Feta Greece 2.jpg
Grekisk fetaost.
UrsprungslandGrekland
MjölkFårmjölk eller getmjölk
LagringMinst 3 månader
UrsprungsskyddSUB 2002[1]

Fetaost (av grekiska φέτα, av italienska fetta, "skiva") är en grekisk får- eller getost i saltlag.[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Fetaost är en ost med lång tradition med ursprung i Grekland. En traditionell fetaost är tillverkad av får- eller getmjölk. Inom EU är det endast tillåtet att kalla sådan ost tillverkad i Grekland av får- eller getmjölk för fetaost.[1][2]

Fetaost är lite syrlig och ganska salt i smaken, och används i såväl sallader och pajer som till bröd. Fetaost av komjölk är mer neutral i smaken, men har ändå en fin sälta, medan ost tillverkad av får- eller getmjölk är lite syrligare och spetsigare i smaken. Fetaost har en klarvit färg och kan variera i fetthalt mellan 23 procent[2] och upp till 60 procent.

Man använder den oftast i tärningar, i tjocka skivor eller söndersmulad. Typiska kombinationer med fetaost är tomater och oliver. Ett av de mest välkända användningsområdena i Sverige är i grekisk sallad.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Fetaost nämndes först i det Bysantinska riket under namnet πρόσφατος (prósphatos, "senast", alltså fräsch) och var främst associerat med Kreta. En Italiensk besökare till Candia (venetianska namnet för Heraklion) år 1494 beskrev tydligt lagringen av osten i saltlag.[3]

Det grekiska ordet φέτα (féta) kommer från det italienska ordet fetta som betyder "skiva".[4][5] Ordet introducerades i grekiskan på 1600-talet. Det är omstritt huruvida ordet "skiva" hänvisar till hur osten serveras eller hur skivor lagras i tunnor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Fetaost”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/fetaost. Läst 2 november 2015. 
  2. ^ [a b] ”Fetaost - den grekiska stoltheten”. Zeta. http://www.zeta.nu/gott-att-veta/fetaost. Läst 2 november 2015. 
  3. ^ Andrew Dalby, Siren feasts: A history of food and gastronomy in Greece, Routledge, 1996, p. 190
  4. ^ ”Feta”. Merriam-Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/feta. Läst 2 november 2015. 
  5. ^ Γ. Μπαμπινιώτης (Babiniotis), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Athens, 1998