Fetaost

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fetaost

Fetaost (av grekiska φέτα, av italienska fetta, "skiva") är en grekisk får- eller getost i saltlag.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Fetaost är en ost med lång tradition med ursprung på Balkan. En traditionell fetaost är tillverkad av får- eller getmjölk. Många sorter är dock gjorda på komjölk. Dessa saluförs numera under namn som till exempel "medelhavsinspirerad salladsost". Inom EU är det sedan 2002 endast är tillåtet att kalla sådan ost tillverkad i Grekland av får- eller getmjölk för fetaost[1].

Fetaost är lite syrlig och ganska salt i smaken, och används både såväl sallader och pajer som till bröd. Fetaost av komjölk är mer neutral i smaken, men har ändå en fin sälta, medan ost tillverkat av får- eller getmjölk är lite syrligare och spetsigare i smaken. Fetaostar har en klarvit färg och kan variera i fetthalt mellan 15 procent och upp till 60 procent.

Man använder den oftast i tärningar, i tjocka skivor eller söndersmulad. Typiska kombinationer med fetaost är tomater och oliver. Ett av de mest välkända användningsområdena i Sverige är i grekisk sallad.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Fetaost nämndes först i det Bysantinska riket under namnet πρόσφατος (prósphatos, "senast", alltså fräsch) och var främst associerat med Kreta. En Italiensk besökare till Candia (venetianska namnet för Heraklion) år 1494 beskrev tydligt lagringen av osten i saltlag.[2]

Det grekiska ordet φέτα (féta) kommer från det italienska ordet fetta som betyder "skiva".[3][4] Ordet introducerades till grekiskan på 1600-talet. Det är omstritt huruvida ordet "skiva" hänvisar till hur osten serveras eller hur skivor lagras i tunnor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "fetaost". NE.se. Läst 6 februari 2014.
  2. ^ Andrew Dalby, Siren feasts: A history of food and gastronomy in Greece, Routledge, 1996, p. 190
  3. ^ http://www.merriam-webster.com/dictionary/feta
  4. ^ Γ. Μπαμπινιώτης (Babiniotis), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Athens, 1998