Keso

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Keso
Amerikansk propagandaaffisch från Första världskriget som uppmanar till att äta keso som alternativ till kött.

Keso, grynostfinlandssvenska, är en typ av grynig färskost, med mild smak, av anglosaxiskt ursprung.

Keso kan ätas som den är, som pålägg på smörgås, i sallader eller till olika desserter, exempelvis krämer. Den används även som ingrediens i matlagning, som lasagne eller i desserter. Keso är populärt i vissa dieter och bland kroppsbyggare och tyngdlyftare eftersom det innehåller mycket av proteinet kasein samtidigt som det har en relativt låg fetthalt (4% eller lägre).

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

Ordet keso finns med i Svenska Akademiens ordlista, med betydelsen "kornig ostmassa".[1] Keso var ursprungligen[källa behövs] en försvenskning av det spanska ordet queso, som betyder "ost". I Finland saluförs den som grynost för den finlandssvenska befolkningen.[2] Inom svensk livsmedelsindustri används ofta den engelska benämningen cottage cheese, som direktöversatt betyder "stugost". Namnet tros komma från att produkten från början gjordes hemma av mjölkrester som bildades efter tillverkning av smör.[källa behövs]

Varumärket Keso[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är Keso ett registrerat varumärke. Det inregistrerades år 1958 av mejeriföretaget Mjölkcentralen, nuvarande Arla.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "keso". SAOL, v.13. Läst 4 augusti 2015.
  2. ^ https://www.sprakbruk.fi/-/ar-finlandssvenskar-snala-

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]