Kaffeost

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kaffeost med hjortronsylt.

Kaffeost, (meänkieli kahvijuusto, finska leipäjuusto, juustoleipä, finlandssvenska brödost), är en variant av ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd.

Kaffeosten är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Det lägges som småbitar i kaffet (främst i Tornedalen) eller ätes vid sidan av med hjortronsylt (främst i Finland). Äter man osten som den är, antingen varm eller kall, gnisslar det när man tuggar den. Äter man den utan tillbehör är den ganska neutral i smaken.

Kaffeost lagas av mjölk (traditionellt råmjölk) och löpe som värms upp, får stelna till ostmassa och sedan gräddas i ugn. Även i Västerbotten, Norrbotten och Lappland äter man kaffeost.[1][2] Den Västerbottniska är i allmänhet gjord på getmjölk[1] medan den norrbottniska tillverkas av komjölk. Den senare typen gräddas i ugn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Norrbruk” (på pdf). Länsstyrelsen. 21 juni 2014. http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/2014/Norrbruk%20nr4%202014.pdf. Läst 20 januari 2016. 
  2. ^ ”Kaffeost”. Jordbruksverket. http://smakasverige.jordbruksverket.se/produkter/produktarkiv/kaffeost.263.html. Läst 20 januari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]