Mozzarella

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mozzarella

Mozzarella (antingen från äldre italienskans "mozza" - buffel - eller från italienskans "mozzare" - skära)[1] är en färskost från Italien och ingår som en viktig ingrediens i det italienska köket. Mozzarella gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel kallas mer specifikt för Mozzarella di latte di bufala. Mozzarella di Bufala Campana är ett skyddat namn och innebär att osten är gjord av buffelmjölk från Kampanien, AVERSA (CE).

Mozzarella äts ofta färsk som den är tillsammans med tomat och basilika. Caprese eller 'insalata caprese' är en sallad som består av mozzarella, basilika, tomat och olivolja. Mozzarella är en viktig ingrediens i pizza och lasagne[1].

Mozzarella används i flera länder runt Medelhavet och i till exempel det libanesiska köket är det en mycket vanligt förekommande ingrediens.

I livsmedelsaffärer säljs osten ofta i bitar på drygt 100 gram, förpackade i påsar med betydande mängder saltlake, men till restauranger säljs osten i större paket som nästan bara innehåller osten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”mozzarella - Uppslagsverk - NE.se” (på sv). www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/mozzarella. Läst 19 december 2017.