God of War II

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
God of War II
År 2007
Utvecklare SCE Studios Santa Monica
Utgivare Sony Computer Entertainment
Capcom (Japan)
Genre Actionäventyr, Hack 'n slash, Fantasy
Perspektiv Tredje person
Antal spelare Singleplayer
Format Playstation 2
Playstation 3 (som en del av God of War: Collection)
Spelmotor Kinetica (PS2)
Bluepoint Engine (PS3)
Medieformat DVD, Blu-ray Disc
Arbetslag
Producent Cory Barlog, David Jaffe
Spelserie
Spelserie God of War
Föregångare God of War
Uppföljare God of War III
Distribution
Australien (PS2) 3 maj 2007
(PS3) 29 april 2010
Europa (PS2) 27 april 2007
(PS3) 30 april 2010
USA (PS2) 13 mars 2007
(PS3) 17 november 2009
Åldersrekommendation
BBFC 18
CERO D
ESRB M
PEGI 18+
Datorspelsportalen

God of War II är ett actionäventyrsspel och som är uppföljaren till TV-spelet God of War från 2005. Det finns ute till Sony Playstation 2 och släpptes den 2 maj 2007 i Sverige. God of war II fortsätter handlingen från originalet.

Spelet finns som en vanlig standardutgåva med en skiva, men också en Special Edition som innehåller två skivor. Den första skivan är en dual-layer dvd och innehåller hela spelet. Den följer med i standardutgåvan och Special Edition. Bonus-skivan i Special Edition utgåvan är en vanlig dvd som kan spelas upp i en vanlig dvd-spelare. Denna skiva innehåller extramaterial med bland annat det första speltestet.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Spelsättet i God of War II påminner mycket om den i dess föregångare. Spelaren kontrollerar Kratos, huvudkaraktären i spelet, i en kombination av strider, plattformande och pusselmoment. Det finns också så kallade Quick Time Events som gör att Kratos kan utföra blodiga dödsstötar. Ett annat moment som återvänder från det tidigare spelet är Kratos förmåga att hitta röda glober för att uppgradera sina vapen och magiska förmågor, och samla in artefakter såsom Gorgonögon och Fenixfjädrar för att utöka sin hälso- och magimätare.

Liksom i föregångaren erhåller Kratos många nya vapen och magiska krafter under hela hans äventyr, som han får från vissa karaktärer i spelet, eller tas från hans fiender. Dessa föremål ger små förbättringar när det gäller spelsättet i God of War, såsom ”Icarus Wings” (Ikaros vingar) som tillåter spelaren att glida i luften under korta avstånd, ”the Golden Fleece” (det gyllene skinnet) som tillåter spelaren att avvärja projektiler och ”the Blades of Athena” (Athenas klingor), ett vapen som återvänder från det första spelet som nu låter spelaren att svinga från markerade objekt.

Det finns dessutom ett hemligt minispel, som återvänder från föregångaren, där Kratos har samlag med två jungfruar. Det finns också ett reviderat spelläge kallat Challenge Mode (där man går igenom sju utmaningar vid namn "Challenge of the Titans") som låser upp nya färdigheter, samt ett nytt spelläge vid namn "Arena of the Fates", som tillåter spelaren att skapa sina egna strider.

Handling[redigera | redigera wikitext]

God of War II utspelar sig en viss tid efter händelserna i det första spelet. Kratos har blivit Greklands nya krigsgud efter att ha besegrat Ares. Men tyvärr så blir han inte accepterad av de övriga gudarna i den grekiska gudavärlden på grund av sitt hänsynslösa krig mot de grekiska stadsstaterna. Kratos är fortfarande hemsökt av minnen från hans gamla förflutna, då han tjänade under Ares och mördade sin egen familj. Den enda glädje han kan få är att leda och stödja hans spartanska armé genom att erövra hela Grekland. Gudinnan Athena, Kratos beskyddare, ber honom att sätta stopp för hans hänsynslösa fälttåg, och säger till honom att hon inte längre kan skydda honom från Olympens vrede och att han inte bör vända ryggen på henne eftersom det var hon som gjorde honom till en gud. Kratos svarar med att han inte är skyldig henne nånting, och han reser till Rhodos för att hjälpa sin spartanska armé att erövra staden.

Medan Kratos går med i striderna växer han sig till en stor jätte och börjar förstöra staden Rhodos. Efter en kort stund får Kratos syn på en örn, som Kratos tror vara Athenas förklädnad, och berövar honom nästan hela sin gudfruktiga makt för att få den stora kolossen på Rhodos till liv igen för att krossa Kratos. Efter en långvarig konflikt med metalljätten som härjar över staden erbjuder guden Zeus Kratos ett stort svärd, känt som the Blade of Olympus (Olympens klinga), som Zeus själv använde för att vinna kriget mellan gudarna och titanerna. Men som betalning måste Kratos sätta sin gudomliga prägel på svärdet, vilket gör honom till dödlig, men som ger honom kraften att förinta den stora kolossen. När han lyckas besegra kolossen hoppar han nerför den och ropar till gudarna om han behöver bevisa något mer för dem. Dock så blir Kratos krossad och allvarligt skadad av kolossens fallande hand. Kratos inser då att han måste hämta Blade of Olympus för att rädda sig själv. När han långsamt reser sig och haltar sig fram till svärdet dyker plötsligt Zeus upp och avslöjar sig själv vara örnen som stal hans gudsfruktiga makt. Han förråder Kratos genom att spetsa honom med Blade of Olympus så att hans öde inte kommer att vara samma som Ares.

När Kratos dras ner mot underjorden blir han räddad av Gaia, titanernas ledare, som erbjuder honom att alliera sig med titanerna. När titanerna besegrades av olympierna blev de oerhört straffade och förödmjukade av dem, och titanerna vill att Kratos ska hjälpa dem att hämnas på olympierna. Kratos flyr från underjorden och Gaia ber honom att hitta de tre ödessystrarna för att med deras hjälp förändra hans förflutna. Gaia ger Kratos den magiska hästen Pegasus för att komma till systrarna. Kratos och Pegasus, efter en omväg till ett berg där titanerna Typhon och Prometheus vistas, flyger till the Island of Creation (Tillkomstens ö) där ödessystrarna väntar. Medan Kratos utforskar ön möter han Theseus, Euryale, Perseus och the Barbarian King (barbarernas kung som spöke) i strid och besegrar dem en efter en. Kratos möter också en galen och utmärglad Ikaros, som han sedan dödar och stjäl hans vingar.

Med Ikaros vingar landar Kratos på titanen Atlas under jorden och försöker samtala med honom. Först så vägrar Atlas att hjälpa Kratos, då han tidigare har fängslat honom när han var i Ares tjänst. Men Kratos lyckas övertala Atlas att hjälpa honom så att han kan ändra sitt öde och besegra Zeus. Titanen accepterar hans erbjudande och ger honom hans sista krafter och hjälper honom tillbaka till jordytan så att han kan fortsätta med sitt uppdrag. Kratos råkar sedan i strid med en osynlig fiende, som visar sig vara en lojal spartansk soldat. Soldaten blir dödligt sårad och innan han dör så berättar han för Kratos att Zeus har avslutat sin hämnd genom att förinta hela Sparta under Kratos frånvaro, och att han var på uppdrag att ändra Spartas öde med hjälp av ödessystrarna. En upprörd Kratos får nya krafter av Gaia, som uppmuntrar honom att fortsätta med att fullfölja sitt slutmål – att ta död på Zeus. Han kommer till slut till ödessystrarnas palats och i deras tronsal yttrar Kratos hans stora önskan att förändra både Zeus och sitt eget öde, varefter systrarna dock nekar honom inträde. Kratos konfronterar sedan Lachesis. Efter en hemsk strid kommer systern Atropos bakifrån, kidnappar Kratos och för honom tillbaka i tiden, till det ögonblick då han gör sin sista strid med Ares. Atropos planerar att ändra hans öde genom att förstöra the Blade of the Gods, svärdet som Kratos använde för att besegra Ares. Men Kratos griper in, besegrar Atropos och reser tillbaka till nutiden. När han sedan råkar i strid med både Lachesis och Atropos lyckas Kratos stänga in de två systrarna i en tidsresospegel, och förstör den så att de blir fångna i det förflutna.

Med Lakhesis och Atropos besegrade råkar Kratos i strid med Klotho, som försvarar the Loom of Fate (Ödets vävstol) som styr över både människornas och gudarnas liv. Kratos dödar den sista systern, vilket gör att han får kontrollen över sin egen vävstol. Han går först tillbaka i tiden när Zeus tog död på honom i Rhodos, där han återtar Blade of Olympus och inleder en lång och mödosam strid med Zeus. I slutet av striden krossar Zeus Kratos med ett dräpande åskväder, vilket får Kratos att kapitulera för honom. När Zeus är på väg att ge ett avgörande stöt avböjer Kratos slaget och spetsar hans händer mot ett berg med sina två svärd. Kratos tar sedan the Blade of Olympus och spetsar den mot Zeus buk.

Athena anländer och försvarar Zeus, men Kratos slåss mot henne och blir förargad på hennes trots mot honom. Den svårt sårade Zeus försöker fly, men Kratos griper in och försöker dräpa Zeus innan han flyr. Athena offras sig själv och räddar sin far på bekostnad av sitt eget liv. Hennes sista ord avslöjar att Zeus handlingar var ämnade till att bryta den onda cirkeln, då sonen dödar sin far, som har pågått sen Kronos besegrade sin far Uranus, och när Zeus besegrade sin far Kronos. Genom att döda Kratos innan han skulle döda honom hade Zeus hoppats på att bryta den onda cykeln, och därmed bekräftar hon att Kratos är i själva verket Zeus egna son, och ber honom att stoppa hans jakt på hämnd. Kratos blir chockad, men han mulnar och svarar vresigt med att han inte har någon far. Athena dör i Kratos famn, och hon säger att alla gudar på Olympen kommer att strida mot Kratos och försvara Zeus så att Olympen kan segra. Kratos gör då ett löfte om att döda Zeus och alla de gudar som kommer att förneka honom hans hämnd, och ryter med att deras tid har nått sitt slut.

Han återvänder till vävstolen, som nu håller på att kollapsa, och använder den för att gå längre tillbaka i tiden till slutet av det stora kriget, kriget mellan gudarna och titanerna. Där hämtar han Gaia och titanerna tillbaka till nutiden. Under tiden samlar Zeus gudarna Poseidon, Hades, Hermes och Helios, och uppmanar dem att förena sig och besegra detta gemensamma hot tillsammans. Plötsligt börjar hela Olympen att darra. Gudarna tittar ner från bergstoppen och får syn på Kratos och titanerna klättra uppför berget, och gör sig redo för att besegra olympierna en gång för alla.

Spelet avslutas med en framsynt varning: Slutet börjar...

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Annonsering[redigera | redigera wikitext]

En trailer blev presenterad under Game Developers Conference år 2006. I trailern visade man en mängd nya färdigheter som Kratos kommer att kunna utnyttja, som extremt brutala manövrar och pussel. De mest anmärkningsvärda sekvenserna i trailern var när Kratos brutalt drog ut ögat på en cyklop och när han våldsamt skar av ena vingen av en grip. I den nyligen släppta trailern visar man att Kratos kom upp på gripen men hjälp av en Pegasus. Detta har fått många att undra om Pegasus kommer ersätta Ikaros vingar, vilket var en skrotad idé från det första spelet. Men det har senare visats att Kratos kommer att kunna använda Ikaros vingar.

I trailern som visades på E3 2006 verkar det som att flera fiender, såsom odöda soldater, cykloper och en gigantisk minotaur kommer att återvända till uppföljaren. Några nya fiender som visades i trailern var skelett som kan bygga upp sig själva efter att de blivit förstörda, en vildsvinsliknande varelse, små-fiender som kan hoppa upp på cykloper för extra kraft. På E3 påpekade utvecklarna att fienderna kommer att vara mer medvetna om varandra än i originalet, så de vet lite om sin omgivning. I God of War II kommer de lite mer intelligenta fienderna kunna ta användning av varandra, som när små-fienderna rider på en cyklop. Under E3 visade man också gorgoner som fanns i det första spelet men med undantaget att man nu kan förstena dem med hjälp av "the golden fleece".

SpikeTV's show Game Head visades den 15 juli 2006 the Barbarian King (Barbarkungen). Det är den första bossen som har blivit bekräftat. Kratos blev nästan besegrad av Barbarkungen när han var en spartansk befälhavare i det första spelet, men bad och fick hjälp av krigsguden Ares. Det tros att Barbarkungen blev återuppväckt från det döda av Hades, som en del i upproret gudarna har emot Kratos. Det har även visats upp en eventuell boss som ser ut att vara en "fet" gorgon. Game informer har i en intervju med Cory Barlog fått bekräftat att den "feta" gorgon är Eurayle, Medusas syster. En ny flygande fiende som skjuter någon slags spindelväv och gör så att Kratos fastnar har också visats upp.

Soundtrack[redigera | redigera wikitext]

Musiken i spelet (Soundtracket) komponerades av Gerard K. Marino, Ron Fish, Mike Reagan, Cris Velasco och släpptes på CD i april 2007. Till Playstation 3 versionen av Guitar Hero III: Legends of Rock släpptes även en rockversion av spelets temalåt "The End Begins" och kan laddas ned gratis från PSN Store. Denna låt är exklusiv och endast tillgänglig för Playstation 3. I spelet heter den The End Begins (To Rock).

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

 Mottagande
Samlingsbetyg
Tjänst Betyg
Gamerankings 92.62%[1]
Metacritic 93/100[2]
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
Eurogamer 9/10[3]
Gamespot 9.2/10[4]
Gamespy 5/5 stjärnor[5]
Gametrailers 9.5/10[6]
IGN 9.7/10[7]
Videogamer.com 9/10[8]
Gamereactor 9/10[9]

God of War II har fått ett väldigt positivt mottagande hos diverse spelsajter och speltidningar. Många betraktar spelet som ett av de bästa till Playstation 2, och också som ett av de bästa actionspelen genom tiderna[7][6]. Den innehåller fyra gånger så många bosstrider och förbättrade pusselmoment i jämförelse med originalspelet. Spelet anses också vara Playstation 2 erans svansång - med andra ord den sista stora speltiteln som släppts exklusivt för Playstation 2[7][4].

I Nordamerika hade spelet sålts i 833,209 exemplar under slutet av mars 2007, dubbelt så många exemplar som det näst bäst säljande spelet[10]. I sin första vecka i Europas marknader tog spelet också topplaceringen på de engelska hitlistorna.[11]. Spelet fortsatte med att säljas i över en miljon exemplar under de första tre månaderna[12]. I 11 juli 2007 hade spelet sålts i två miljoner exemplar. Den 13 mars 2008 skrevs God of War II med i Sonys berömda lista på Greatest Hits[13].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”God of War II - PS2”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/ps2/932295-god-of-war-ii/index.html. 
 2. ^ ”God of War II - PS2”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/playstation-2/god-of-war-ii. 
 3. ^ Reed, Kristan (27 april 2007). ”God of War II Review”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/god-of-war-ii-review. 
 4. ^ [a b] Navarro, Alex (12 mars 2007). ”God of War II Review”. GameSpot. http://www.gamespot.com/god-of-war-ii/reviews/god-of-war-ii-review-6167249/. 
 5. ^ Graziani, Gabe (12 februari 2007). ”God of War II Review”. GameSpy. http://ps2.gamespy.com/playstation-2/god-of-war-2-divine-retribution/763910p1.html. 
 6. ^ [a b] ”God of War II Video Review”. GameTrailers. 1 mars 2007. http://www.gametrailers.com/video/review-god-of-war/17394. 
 7. ^ [a b c] Roper, Chris (12 februari 2007). ”God of War II Review”. IGN. http://ps2.ign.com/articles/763/763624p1.html. 
 8. ^ Orry, Tom (23/04/2007). ”God of War 2 Review”. VideoGamer.com. http://www.videogamer.com/ps2/god_of_war_2/review.html. 
 9. ^ Regnfors, David Fukamachi (23 april 2007). ”God of War II Recension”. Gamereactor. http://www.gamereactor.se/recensioner/10317/God+of+War+II/. 
 10. ^ ”IGN: NPD: Kratos is God of March.”. IGN Playstation 2. http://ps2.ign.com/articles/782/782103p1.html. Läst 10 maj 2007. 
 11. ^ ”gamesindustry.biz: UK charts: God of War II takes top spot.”. gamesindustry.biz. http://www.gamesindustry.biz/content_page.php?aid=24657. Läst 13 maj 2007. 
 12. ^ Sony Computer Entertainment Inc (2008-02-26). ”Sony Computer Entertainment America to Unleash Kratos in Limited-Edition God of War PSP Entertainment Pack”. Pressmeddelande. Läst 18 mars 2008.
 13. ^ ”God of War II Related Games”. GameSpot. http://uk.gamespot.com/god-of-war-ii/related/release/platform/ps2. Läst 6 januari 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]