Himmelstalund

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hällristningsmuseet)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För äpplet vid namn Himmelstalund, se Himmelstalund (äpple).
Uppslagsordet ”Hällristningsmuseet” leder hit. För världsarvet, se Hällristningsområdet i Tanum.
Överst till vänster vildsvinsjakt. Överst till höger björnspår, ett av en rad spår som löper över en av hällarna. Mitten till vänster möjligen ett så kallat votivskepp, en offergåva. Mittenraden till höger "svinhällen", så kallad efter den stora mängden svinbilder. Nedersta raden till vänster en av hällarna, till höger ett skepp. Samtliga här visade ristningar är från hällarna närmast Himmelstalundsbadet.
Figurgrupp ur "svinhällen" vid Himmelstalund.
Hällristningsmuseet i Himmelstalunds hälsobrunn

Himmelstalund är ett friluftsområde och fornminnesplats med camping, ishall, tennishall, badplats, Himmelstalunds herrgård, Himmelstalunds hälsobrunn, Hällristningsmuseet och Himmelstalundsgymnasiet med djurparks och trädgårdsutbildningar i Östra Eneby socken i västra Norrköping.

På en flack bergkulle vid Motala ström finns en av landets två största lokaler med hällristningar, fördelade på 57 ristningsytor med totalt omkring 1 660 figurer (av omkring 7 000 kända i Norrköpingstrakten). De första hällristningarna i området upptäcktes under första hälften av 1800-talet och ristningarna avtecknades tidigt för att ingå i bland annat Axel Emanuel Holmbergs stora arbete "Skandinaviens hällristningar" som utkom 1848. Hällristningsmotiven är fördelade i olika grupper, varav cirka 625 är skeppsfigurer och cirka 260 föreställer djur. Därutöver finns hjulkors, vapen (svärd och spjut), skålgropar och människor. Till denna senare grupp kan räknas rätt så unika "ramfigurer" som man antar föreställer män som håller i stångförsedda fisk- eller fångstnät.

Hällristningsmuseet, som är inrymt i Brunnshotellet vid Himmelstalunds hälsobrunn, har permanenta utställningar om hällristningar och bronsåldern.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]