Hambo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hambo, som dansas till musik i 3/4 takt, tillhör de svenska gammaldanserna. Hambon har tydlig betoning på den första taktdelen och ett raskt men inte alltför snabbt tempo (100-120 taktslag per minut). Musiken är alltid indelad grupper om åtta takter. De dansande börjar dansa i första takten av en sådan grupp.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hambo har utvecklats ur polskan,[1] som under 1800-talet var den vanligaste pardansen på den svenska landsbygden. Hambon skilde sig från andra polskor genom att kavaljeren lyfter damen under omsvängningen.[2][ifrågasatt uppgift] Svensk etymologisk ordbok menar att hambo, eller hambopolska, är känd sedan 1840-talet och att namnet är bildat efter Hanebo socken i Hälsingland. Hambon ska enligt samma källa tidigare ha kallats Horgadansen efter Hårga by i Hälsingland.[3]

Dansen[redigera | redigera wikitext]

Själva dansen upplevs av nybörjare ofta till en början som svår men efter en viss övning är hambo inte en svår dans.

Den vanligaste varianten av hambo idag börjar med att kavaljeren fattar damens vänstra hand med sin högra och tar ettan ett kort steg framåt med vänster ben samtidigt som höger ben svingas snett framför vänster ben. På trean i takten sätts höger fot i golvet igen bredvid vänster fot. Detta steg kallas för dalsteg. I nästa takt gör Kavaljeren samma sak som i första takten fast använder höger ben för att ta ett kort steg framåt och svinga vänster ben framför höger ben. Damen tar i första och andra takten samma steg som kavaljeren fast spegelvänt.

Efter detta tar paret tre korta steg framåt i nästa takt med innan omdansningen börjar enligt nedan.

En variant på Hambo är nighambo, som karaktäriseras av en böljande rörelse upp och ner där första takten är markerad av en nigning.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dans i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1906)
  2. ^ Polska i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1915)
  3. ^ Hambo(polska) i Elof Hellquist, Svensk etymologisk ordbok (första upplagan, 1922)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]