Hambo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hambon utvecklades i Sverige åren kring 1900 ur polka/mazurka och besläktad med polska. Kanske utförs någon av de danserna på den här målningen av Anders Zorn från 1897.

Hambo, som dansas till musik i 3/4 takt, tillhör de svenska gammaldanserna. Den är besläktad med polska och var ursprungligen en variant av polka-mazurka.[1] Hambon har tydlig betoning på den första taktdelen och ett raskt men inte alltför snabbt tempo (100-120 taktslag per minut). Musiken är alltid indelad grupper om åtta takter. De dansande börjar dansa i första takten av en sådan grupp. I själva dansen upprepar man de tre motiven benpendling, promenadsteg och omdansning.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hambons ursprung har varit omstritt. Den utvecklades dock troligen kring förra sekelskiftet ur polskan,[2] som under 1800-talet var den vanligaste pardansen på den svenska landsbygden. Vid förra sekelskriftet kom också de första kompositionerna av särskilda hambomelodier. Hambon skilde sig från andra polskor genom att kavaljeren lyfter damen under omsvängningen.[3][ifrågasatt uppgift]

Hambons koppling till Hanebo socken i Hälsingland är numera ifrågasatt.

I tidigare forskning, bland annat presenterad i Svensk etymologisk ordbok, menas att hambo – eller hambopolska – skulle varit känd sedan 1840-talet och att namnet bildades efter Hanebo socken i Hälsingland. Hambon ska enligt samma källa tidigare ha kallats Horgadansen efter Hårga by i Hälsingland.[4] Denna härledning är numera ifrågasatt.[1]

Hambopolka är ett folkligt namn på en variant av hambo som främst förekommer i Mälardalen. Den kallas även tvåstegshambo och kännetecknas av att den dansas snabbt och jämnt.

kavaljeren "lyfter inte" damen under omsvängningen, kavaljer och dam dansar exakt samma steg under omdansningen, men att damen är en taktdel senare i omdansningen.

Dansen[redigera | redigera wikitext]

Själva dansen upplevs av nybörjare ofta till en början som svår men efter en viss övning är hambo inte en svår dans.

Den vanligaste varianten av hambo idag börjar med att kavaljeren fattar damens vänstra hand med sin högra och tar på ettan ett kort steg framåt med vänster ben samtidigt som höger ben pendlas snett framför vänster ben. På trean i takten sätts höger fot i golvet igen bredvid vänster fot. Detta steg kallas för dalsteg. I nästa takt gör kavaljeren samma sak som i första takten fast använder höger ben för att ta ett kort steg framåt och pendla vänster ben framför höger ben. Damen tar i första och andra takten samma steg som kavaljeren fast spegelvänt.

Norsk polka är inspirerad av hambo och dansas till polkamusik.

Efter detta tar paret tre korta steg framåt i nästa takt innan omdansningen börjar enligt nedan.

En variant på hambo är nighambo, som karaktäriseras av en böljande rörelse upp och ner där första takten är markerad av en nigning. Dessutom finns norsk polka (se film) som är inspirerad av hambo och dansas till polkamusik.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] "hambo". NE.se. Läst 18 september 2014.
  2. ^ Dans i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1906)
  3. ^ Polska i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1915)
  4. ^ Hambo(polska) i Elof Hellquist, Svensk etymologisk ordbok (första upplagan, 1922)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]