Slängpolska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Slängpolska är en polskedans i 3-takt med jämn indelning av taktdelarna (varje taktdel har lika lång tid). Namnet används främst i södra och östra Sverige på dans som dansas till polonäspolskemusik. Slängpolska är en äldre typ av polska som kom till Sverige under 1600-talet från Polen och har många variationer i figurer, tempo och karaktär.

All slängpolska dansades ursprungligen "på fläck". Detta kommer sig av att när slängpolskan dansades av allmogen rörde sig dansparet inte runt i rummet, utan svängde om på samma fläck i rummet, då det var ovanligt med stora dansgolv och ofta fick endast ett eller två par plats samtidigt på golvet. Det var en förhärskande modedans på många håll fram till mitten av 1800-talet då tekniken att dansa runt i lokalen slagit igenom på de flesta håll.

På stämmor och festivaler dansas idag slängpolska både på fläck och runt i rummet genom att man i mitten av rummet (och eventuellt i hörnen av ett fyrkantigt rum) dansar på fläck. Det brukar på så sätt gå bra att samsas om båda sätten att dansa slängpolska.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]