Johansdal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johansdal mot sydöst.
Johansdal mot sydväst.

Johansdal är en grosshandlarvillaDjurgården, belägen vid norra sidan om Djurgårdsbrunnskanalen intill Lilla Sjötullsbron.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Området hörde ursprungligen till Villa Gröndal som ligger söder om kanalen. År 1881 blev det en egenständig fastighet och uppläts då till handelskassören Johan Bäckström. Han lät bygga nuvarande trävilla och kallade den efter sitt förnamn Johansdal. Villan är uppförd i en lätt och luftig arkitektur som så många skärgårdsvillor i schweizerstil från den tiden. Mot öst dominerar en stor punschveranda i två plan, som är rik utsmyckad med lövsågsarbeten så kallad snickarglädje.

Huvuddelen består av en enplansbyggnad med vindsvåning under en hög takresning med långt utkragande tak. Fram till 1920-talet nyttjades Johansdal huvudsakligen som sommarnöje men under friherrinnan Edle Leuhausen blev Johansdal permanentbostad. På 1960-talet övertogs egendomen av Elisabeth Peppler, hustru till direktören i Mo och Domsjö, Wilhelm Peppler.

Nedanför Johansdal ligger Lilla Sjötullens byggnad som tillkom på 1830-talet som ett komplement till Stora SjötullenBlockhusudden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]