Bellmansro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bellmansro 1866

Bellmansro var en restaurang norr om OakhillDjurgården i Stockholm med anor från 1828 då hovkonditorn S.D. Carlmark där öppnade en serveringslokal. Restaurangen fick senare sitt namn med anledning av närheten till Bellmansbysten.

Bellmansro 1834
Bellmansbysten på Bellmansro 2009

Bellmansro var länge ett schweizeri men blev mot slutet av 1800-talet en restaurang med matservering. I början av 1900-talet fick restaurangen ett svajigt rykte, och kunde till och med omnämnas som ett "osedlighetsnäste". Sin sista glansperiod fick restaurangen i Sten Hellbergs regi, innan byggnaden fick avsevärda rök- och vattenskador vid en brand den 13 maj 1952. Ruinen blev stående utan åtgärd i ytterligare flera år tills en ny brand utbröt den 17 augusti 1955, denna gång främst i en tillbyggnad. Först därefter jämnades byggnaderna med marken.[1][2]

I närheten av byggnaden invigdes den 26 juli 1829 Bellmansbysten visande Carl Michael Bellman som Johan Niclas Byström skulpterat med Sergels medaljong och ett av Per Krafft d.ä. målat porträtt som förebild. Kungen Karl XIV Johan hade upplåtit marken och en omfattande insamling bekostade minnesstoden. Platsen för minnesbysten ansågs vara den mest passande som man kunde tänka sig eftersom Bellman i åtskilliga av sina verk har beskrivit både natur och nöjesliv på Djurgården. Närvarande vid invigningen var bland andra kungaparet och Bellmans åldriga änka samt en talrik folkskara. Platsen där nu endast bysten finns kvar kallas fortfarande Bellmansro.

Ursprunget till den årliga festen på Bellmansdagen den 26 juli är den fest som hölls vid invigningen av Byströms Bellmansbyst.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tidningsurklipp i Stockholms Brandkårs arkiv
  2. ^ Rehnberg, Mats, Stora krogboken. Bilder ur restauranglivets kulturhistoria (Stockholm 1955), s. 153.

Gamla Stockholm av Claes Lundin och August Strindberg (1882)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]