Julius Caesar (pjäs)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Julius Caesar ur "First Folio"
Caesars spöke framträder för att varna Brutus för hans öde. Från en målning av Richard Westall.

Julius Caesar är en pjäs av William Shakespeare. Den skrevs förmodligen 1599 och handlar om konspirationen och mordetJulius Caesar. Den bygger på Plutarkos (i översättning av Thomas North).

Handlingen[redigera | redigera wikitext]

Pjäsen börjar med att Julius Caesar återvänder till Rom i triumf efter ett vunnet slag och hyllas av folket. Cassius övertalar Brutus att delta i en konspiration mot Caesar för att förhindra att Caesar överger republiken och utnämner sig till kejsare. När Caesar anländer till senaten mördas han av Brutus, det är då Caesar fäller den berömda repliken "Et tu, Brute?" ("Också du, min Brutus?"). Folket hyllar till en början Brutus handling, men svänger när Marcus Antonius håller ett liktal över Caesar och prisar hans dygder. Brutus och Cassius tvingas fly från Rom. Under en strid som de inser att de kommer att förlora, begår båda självmord med hjälp av sina tjänare. Pjäsen slutar med en antydan om en framväxande konflikt mellan Antonius och Octavianus, Caesars skyddsling, vilket leder vidare till handlingen i "Antonius och Cleopatra".

Uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Julius Caesar var en av de första pjäserna som sattes upp på den klassiska Globe Theatre. Bertolt Brecht har skrivit att en nyckel till att iscensätta pjäsen inte är att framställa Julius Caesar som en stor auktoritet, utan det är istället motspelarna som skall behandla Caesar som en auktoritet. Pjäsen har flera gånger satts upp som en kritik mot fascismen. Den förste att klä dramat i uniformer från fascismens Italien och nazismens Tyskland var Orson Welles i en omatalad uppsättning på Mercury Theatre i New York 1938. En annan berömd uppsättning är Michael Langhams och Anthony QuaylesRoyal Shakespeare Company i Stratford-upon-Avon 1950 med John Gielgud som Julius Caesar.

Uppsättningar i Sverige sedan år 1900[redigera | redigera wikitext]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Julius Caesar (play), 25 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]