Hoppa till innehållet

Klagshamn

Version från den 10 augusti 2014 kl. 21.17 av Fluffbot (Diskussion | Bidrag) (Datumstämplar mall Mall:Förtydliga)
Klagshamn
Delområde
Småbåtshamnen i Klagshamn
Småbåtshamnen i Klagshamn
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Limhamn-Bunkeflo
Koordinater 55°31′36″N 12°56′8″Ö / 55.52667°N 12.93556°Ö / 55.52667; 12.93556
Area 477 hektar
Folkmängd 2 512 (2013)[1]
Befolkningstäthet 5 inv./ha
Statistikkod D24302
Geonames 2700690
Tätorten Klagshamns avgränsning 1990.[förtydliga]
Det vattenfyllda kalkbrottet med nybyggda hus längs kanten

Klagshamn är ett delområde i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo, Malmö stad. Namnet "Klagshamn" kommer från begreppet "Västra Klagstorps Hamn" som sedermera skrevs ihop till "Klagshamn".

Området består av det tidigare industrisamhället Klagshamn, men även en del landsbygd och kust känd för sin ovanliga och rika fauna och en av få platser nära storstadsbebyggelser som har ett fågelreservat. De tidigare planerna på bostadsbebyggelse på udden har stoppats med hänsyn till det mycket speciella växtlivet. Statistiskt består Klagshamn av två orter, Norra Klagshamn och Södra Klagshamn. Endast Södra Klagshamn räknas idag som tätort. Fram till 1975 bildade Norra och Södra Klagshamn en enda tätort, varefter de delades. 1995 slogs Norra Klagshamns tätort samman med Bunkeflostrands tätort.[2] Under cementindustrins storhetstid fanns planer på att bilda ett municipalsamhälle, något som dock aldrig förverkligades.

Kultur

Den Oscarnominerade filmen Käre John (1964) spelades till stor del in i Klagshamnsuddens fiskeläge med omgivningar i regi av Lars-Magnus Lindgren och med Christina Schollin och Jarl Kulle i huvudrollerna.

Bland kända tidigare klagshamnsbor finns Hollywood-stjärnan Stellan Skarsgård, som delvis växte upp i Klagshamn, något som tydligt hörs i TV-serien Bombi Bitt och jag, där Stellan spelar Bombi Bitt. TV-Serien Åshöjdens BK spelades till stora delar in i Klagshamn, då regissör Rune Formare var bosatt där.

Historia

Klagshamn uppstod på slutet av 1800-talet (ca 1898). Från 1880-talet och fram till 1938 bröts kalksten i stor omfattning i stora och lilla kalkbrotten och överskottsmaterial från verksamheten användes för byggandet av Klagshamns udde. År 1898 färdigställdes en järnväg till Tygelsjö, Västra Klagstorp-Tygelsjö Järnväg (KTJ), med anslutning till Malmö-Trelleborgs järnväg (MTJ) samtidigt som en ny cementfabrik, Klagshamns Cementverk AB, invigdes. Från och med år 1902 hämtades lera till cementtillverkningen från Kongsmarken. Persontrafiken på KTJ nedlades 1927 medan godstrafiken fortlevde. Efter att ha blivit uppköpt av Skånska Cement AB nedlades cementtillverkningen år 1938, men viss verksamhet fanns kvar ytterligare ett år. Numera är kalkbrotten vattenfyllda, och bildar ett par sjöar mitt i samhället. Av järnvägen, som efter cementfabrikens nedläggning användes för bettransporter fram till 1945, syns numera knappt några spår. Stationshuset i Klagshamn finns dock kvar som privatbostad. Även den gamla cementfabriken, som idag ägs av PEAB, finns ännu kvar. Där är sedan juni 1986 Klagshamns Ryttarförening (KRF) verksam. Närheten till Klagshamns vackra natur och samspelet med miljön har gett KRF en överlevnadskraft utöver det vanliga. KRF har under 25 år haft ett stigande medlemsantal, trots små ekonomiska medel och undermåliga lokaler. Idag är KRF en av Skånes största ridklubbar och intresset för ridsport fortsätter att öka.

Klagshamns hamn ligger längst ut på udden. Hamnen användes ursprungligen för utskeppning av cement och anlöptes då av oceangående fartyg. Numera används den som fiske- och småbåtshamn med 300 gästplatser. På norra sidan av udden finns en liten strand. Vattnen kring udden är populära för vindsurfing. I den gamla cementfabriken finns Klagshamns ridklubb. IFK Klagshamn håller till på idrottsplatsen, som ligger på strandängarna i söder. Längs vägen mot Västra Klagstorp ligger Klagshamns skola F-5, sporthallen och Folkets hus.

På Klagshamnsudden har i senare tid byggts ett reningsverk samt i anslutning till detta ett antal större växthus. Söder om kalkbrotten finns dock villabebyggelse från 1980-talet och framåt. Här ligger även Klagshamns förskola. År 2003 inleddes en omfattande utbyggnad söder och öster om kalkbrotten. Enligt planen kommer uppemot 1000 lägenheter byggas. En ny skola, upp till klass 9, och en ny förskola byggs under 2006. Skolorna i Klagshamn heter Strandskolan och Klagshamnsskolan.

Bland de nybyggda bostadsområdena utmärker sig Brf Cementbrännaren 2 (byggår 2004) som omfattar 50 radhus. Området har en trivsam småstadskänsla med sju huslängor som ramar in en gemensam gård med lekplats och gemensamhetshus. Putsade fasader i olika färgsättning kombineras med omsorgsfullt uformade detaljer som utskjutande tak och varierande fasadformer i 2-3 våningar. Varje radhus har egen uppställningsplats för bil samt en egen grön oas med stensatt uteplats och gräsmatta. Klagshamns fotbollslag heter IFK Klagshamn.

Kända Klagshamnsbor

Se även

Noter