Thorildsplan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Torsplan.
Thorildsplan
 Thorildsplan, Holmia park
Thorildsplan, Holmia park

Thorildsplan är ett område, park och en tunnelbanestation inom stadsdelen Kristineberg på nordvästra Kungsholmen i centrala Stockholm, väster om Lindhagensgatan och norr om Drottningsholmsvägen. Namnet Thorildsplan är uppkallat efter Thomas Thorild och även gatorna i bostadsområdet är uppkallade efter kända författare.

Bostadsbebyggelsen kring den egentliga Thorildsplan, som inofficiellt kallas Nya Holmia, är uppförd i en enkel 20-talsklassicism. Parken kantas av tidiga bostadsrättshus som byggdes av HSB på 1920-talet och Pro Patrias barnbördshus[1]Det stora gula tegelkomplexet strax intill tunnelbanestation, Thorildsplans gymnasium, byggdes 1946 som Stockholms högre tekniska läroverk. Norr om skolan och med Essingeleden som närmaste granne ligger ett område med smalhus i rött tegel från slutet av 1930-talet.[2]

Parken[redigera | redigera wikitext]

Parken ligger mellan Creutzgatan, Thorildsvägen, Gyllenborgsgatan och kvarteret Påfågeln samt en mindre del vid Drottningholmsvägen 74. Parken är till största delen 50×20 meter stor, samt en mindre del 20×20 meter. Parken fick sitt namn 1925.

Tunnelbanestationen[redigera | redigera wikitext]

Vid Thorildsplan ligger en station på Stockholms tunnelbana med samma namn. Den trafikeras av T-bana 1 (gröna linjen) och ligger mellan stationerna Kristineberg och Fridhemsplan. Den togs i bruk den 26 oktober 1952, när T-banan HötorgetVällingby invigdes.

Konstnärlig utsmyckning på perrongen av Huck Hultgren: en träsol uppsatt på en betongvägg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bebyggelseregistrets byggnadspresentation
  2. ^ http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=29848

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]