Thorildsplan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Torsplan.
Thorildsplan.
Thorildsplan, Holmia park
Thorildsplan, Holmia park.

Thorildsplan är ett område, park och en tunnelbanestation inom stadsdelen Kristineberg på nordvästra Kungsholmen i centrala Stockholm, väster om Lindhagensgatan och norr om Drottningsholmsvägen. Namnet Thorildsplan är uppkallat efter Thomas Thorild och även gatorna i bostadsområdet är uppkallade efter kända författare.

Bostadsbebyggelsen kring den egentliga Thorildsplan, som inofficiellt kallas Nya Holmia, är uppförd i en enkel 20-talsklassicism. Parken kantas av tidiga bostadsrättshus som byggdes av HSB på 1920-talet och Pro Patrias barnbördshus.[1]

Det stora gula tegelkomplexet strax intill tunnelbanestation, Thorildsplans gymnasium, byggdes 1946 som Stockholms högre tekniska läroverk. Norr om skolan och med Essingeleden som närmaste granne ligger ett område med smalhus i rött tegel från slutet av 1930-talet.[2]

Parken[redigera | redigera wikitext]

Parken ligger mellan Creutzgatan, Thorildsvägen, Gyllenborgsgatan och kvarteret Påfågeln samt en mindre del vid Drottningholmsvägen 74. Parken är till största delen 50×20 meter stor, samt en mindre del 20×20 meter. Parken fick sitt namn 1925.

Tunnelbanestationen[redigera | redigera wikitext]

Vid Thorildsplan ligger en station på Stockholms tunnelbana med samma namn. Den trafikeras av T-bana 1 (gröna linjen) och ligger mellan stationerna Kristineberg och Fridhemsplan. Den togs i bruk den 26 oktober 1952, när T-banan HötorgetVällingby invigdes.

Konstnärlig utsmyckning på perrongen av Huck Hultgren: en träsol uppsatt på en betongvägg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bebyggelseregistrets byggnadspresentation
  2. ^ http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=29848

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]