Skånes Dansteater

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skånes Dansteater i Båghallarna, Malmö

Skånes Dansteater är en teater i Västra Hamnen i Malmö, och "Sveriges största fristående dansinstitution"[1] enligt dem själva. Teatern har funnits sedan 1995,[2] då det bildades ur den tidigare Malmöbaletten vid dåvarande Malmö stadsteater och inriktar sig nu på samtida modern dans.

Åsa Söderberg var teaterns VD och konstnärlig ledare från 1 juli 2007.

Sedan 1 juli 2019 är Mira Helenius Martinsson VD och konstnärlig ledare.

Skånes Dansteater är ett aktiebolag där Region Skåne äger 90 procent och Malmö kommun resterande 10 procent.

Skånes Dansteater är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Skånes Dansteater gör föreställningar på sin egen scen, på Malmö Opera samt på turné.

Skånes Dansteater har en egen teaterlokal i hamnen, vid den nya stadsdelen Dockan i Malmö. Där spelas kompaniets hemmaföreställningar och där presenteras även gästspel, residens och andra evenemang. Skånes Dansteater presenterar årligen tre stora dansproduktioner och ett antal mindre program. Repertoaren spänner över storskaliga produktioner i samarbete med Malmö Operaorkester till mindre uppsättningar. Kompaniet har sexton dansare och en administrativ och teknisk personal i motsvarande storlek. Skånes Dansteater gör mellan 60 och 80 föreställningar per år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skånes dansteater Arkiverad 2 juni 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Region Skåne

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]