Sörmlandstrafiken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sörmlandstrafiken i Strängnäs.

Sörmlandstrafiken är Region Sörmlands varumärke för kollektivtrafiken i Södermanlands län. Region Sörmland är regional kollektivtrafikmyndighet för länet. I januari 2016 antogs det nya namnet Sörmlandstrafiken, vilket ersatte Länstrafiken i Södermanland. I samband med detta byttes logotypen ut och de tog över beställningscentralen för färdtjänst, sjukresor och viss särskolskjuts. Under året skedde flera förändringar – bland annat nytt biljettsystem och uppgradering av teknisk utrustning samt busshållplatser. [1] I januari 2017 mottog Sörmlandstrafiken tillsammans med utvecklaren Ridango utmärkelsen ”Best Smart Ticketing Programme” vid den internationella konferensen ”Transport Ticketing Global Awards ceremony” i London.[2]

Busstrafik[redigera | redigera wikitext]

Uppdraget omfattar stadstrafiken i Nyköping, Eskilstuna (Citybussen i Eskilstuna), Katrineholm och Strängnäs. Dessutom körs landsvägsbussar som förbinder städerna i ett område från Oxelösund i söder till Eskilstuna och Strängnäs i norr, samt från Södertälje i öster till Vingåker i väst. Antal resenärer var 9,1 miljoner år 2009.

Sörmlandstrafiken upphandlar all busstrafik i länet och har därmed inga egna bussar och förare. Nobina, Transdev och Bergkvarabuss kör busstrafiken i länet samt flera taxibolag som bland annat kör den anropsstyrda trafiken samt kompletteringstrafik i glesbygd.

Viss båttrafik i Nyköpings skärgård ingår också i Sörmlandstrafiken uppdrag.

Sörmlandstrafiken nyttjar cirka 195 bussar som kör sammanlagt 12,8 miljoner kilometer per år.[när?]

I Södermanlands län finns cirka 4 500 hållplatser utefter vägarna.[när?] Utveckling av hållplatser och terminaler sker i samverkan med Trafikverket och kommunerna.

Tågtrafik[redigera | redigera wikitext]

Sörmlandstrafiken är delägare i Mälardalstrafik som ansvarar för den regionala tågtrafiken med varumärket Mälartåg på linjerna HallsbergKatrineholmStockholms central, ibland kallad Sörmlandspilen, SalaVästeråsEskilstunaLinköping, ibland kallad Uven-tåget, Arboga – Eskilstuna – Stockholm på Svealandsbanan och NorrköpingNyköping – Stockholm.

Dessutom har Sörmlandstrafiken ett avtal med SL om pendeltåg på sträckan Södertälje centrum–Gnesta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]