Hallandstrafiken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hallandstrafiken Aktiebolag
En av Hallandstrafikens bussar med den nyare designen.
En av Hallandstrafikens bussar med den nyare designen.
Org.nr556225-2998
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Falkenberg, Sverige
NyckelpersonerAndreas Almqvist
Vd
BranschTrafikhuvudman
Antal anställda65 – December 2015
Historia
Grundat1983
Ekonomi
Omsättning 937,679 miljoner SEK
Rörelseresultat -30,552 miljoner SEK
Vinst efter skatt -23,063 miljoner SEK
Tillgångar 281,644 miljoner SEK
Eget kapital 107,765 miljoner SEK
Struktur
ÄgareRegion Halland100%
Övrigt
WebbplatsHallandsTrafiken.se
FotnoterSiffror från 2014 års bokslut.[1]
Två av Hallandstrafikens bussar i Varberg, numer har bussarna en mindre synlig design med silverlack och mer anonym grafik.

Hallandstrafiken AB är ett lokaltrafikbolag som sköter lokaltrafiken i Hallands län (förutom i Kungsbacka kommun, där Västtrafik sköter lokaltrafiken). Huvudkontoret ligger på Holgersgatan 29 i Falkenberg. Bolaget ägs av Region Halland.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Buss[redigera | redigera wikitext]

Hallandstrafiken har hand om landsbygdstrafiken med buss i länet (utom Kungsbacka kommun) och stadstrafiken i Halmstad, Varberg och Falkenberg.

Under 2016 har det totala resandet med Hallandstrafiken ökat med 5,5 procent jämfört med föregående år. Hallandstrafiken når därmed det uppsatta målet för 2016, att resandet med kollektivtrafiken ska öka med minst 5 procent.[2] Och trenden håller i sig, under de senaste 10 åren har resandet ökat med hela 63 procent (2016 jämfört med 2006).

Tåg[redigera | redigera wikitext]

Tåg körs på tre sträckor, dock inte upphandlat av Hallandstrafiken och inte under Hallandstrafikens varumärke. De är ÖresundstågVästkustbanan (Göteborg-Köpenhamn) upphandlat av Skånetrafiken med stöd av Hallandstrafiken, och VästtågenViskadalsbanan (Varberg-Borås) upphandlat av Tåg i Väst, samt Krösatågen upphandlar och trafikerar järnvägen mellan Halmstad och Nässjö. Hallandstrafiken säljer biljetter till dessa tåg.

Biljettsystem[redigera | redigera wikitext]

Enkelbiljetter[redigera | redigera wikitext]

Enkelbiljett kan köpas i automaterna, kundservicebutikerna, hos återförsäljare, ombord på bussarna, med mobilappen eller för vissa sträckor via Resplus.

Reskassa[redigera | redigera wikitext]

Kortet laddas med 100-900 kronor (jämna hundratal). Kortet kan köpas i kundservicebutiker, hos återförsäljare/ombud eller via Mina sidor. Med kortet får man 15 procent rabatt på köpta resor. Kortet gäller på alla bussar inom Hallands län samt på Öresundståg, Krösatåg och Västtågen till Borås. För tåg måste man köpa pappersbiljett innan i automat eller butik. Bussförare har en automat ombord. Resekortet Reskassa gäller dessutom hos Skånetrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Jönköpings Länstrafik och Blekingetrafiken, med deras regler, i och med att kortet är gemensamt för dessa länstrafikbolag.

Period[redigera | redigera wikitext]

Kortet laddas med en period. Perioderna skiljer sig åt i giltighetstid, antal resor och pris. Korten säljs i Hallandstrafikens kundservicebutiker, hos återförsäljare och via Mina sidor. Alla perioder gäller för 30 dagars resande (undantaget Årskortet, Fritidskortet samt Sommarkortet). Period finns även med studentrabatt vilket innebär att studenter som har Mecenat- eller Studentkortet med studentresesymbolen, antingen som app i sin mobil eller som fysiskt plastkort kan köpa Period till 25% lägre pris.

Appen[redigera | redigera wikitext]

Med Hallandstrafikens mobilapp "Hallandstrafiken"[3] kan man köpa enkelbiljetter med mobilen, med betalning med bankkort, Swish eller faktura. Biljetterna ger rabatt jämfört med enkelbiljett över disk eller från förare. Mobilbiljetten gäller för resor i Halland, samt för resor på linjer till angränsande län.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Hallandstrafiken Aktiebolag”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5562252998/bokslut. 
  2. ^ Rekordstort resande med Hallandstrafiken”. Mynewsdesk. http://www.mynewsdesk.com/se/hallandstrafiken-ab/pressreleases/rekordstort-resande-med-hallandstrafiken-1763109. Läst 17 februari 2017. 
  3. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 29 augusti 2018. https://web.archive.org/web/20180829000258/https://www.hallandstrafiken.se/mobilbiljett. Läst 28 augusti 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]