Länstrafiken Örebro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Länstrafiken Örebro (kallas oftast Länstrafiken) är ett varumärke för den kollektivtrafik som Region Örebro län ansvarar för inom länet.

Inom Region Örebro län är det nämnden för samhällsbyggnad som har rollen som kollektivtrafikmyndighet. För planering och utveckling av trafiken ansvarar området Trafik & samhällsplanering inom förvaltningen Regional utveckling. Områdeschef är Stefan Bergic. Innan juni 2015 sköttes planering och utveckling av ett bolag, Länstrafiken Örebro AB, till 100% ägt av regionen. Före 2012 ägde länets kommuner 50 procent och dåvarande Örebro läns landsting 50 procent.

Varumärket finns dock kvar och används fortfarande i trafiksammanhang, det finns dock planer på att lägga till Region Örebro län som en del i varumärket för att tydliggöra att trafiken körs i regi av Region Örebro län. Man har också ett långtgående samarbete med Sörmlandstrafiken och Västmanlands lokaltrafik.

Från och med 1 januari 2018 gick Region Örebro län och Region Västmanland ihop och bildade ett gemensamt bolag vid namn Svealandstrafiken AB som skall driva kollektivtrafiken i båda länen. Bolaget ägs till 50% av båda regionerna. Båda regionerna kommer fortfarande att använda sina egna varumärken ut till kunderna.[1]

Busstrafik[redigera | redigera wikitext]

Region Örebro län ansvarar under varumärket Länstrafiken för stadstrafiken i Örebro, Karlskoga, Lindesberg, Kumla och Hallsberg. Dessutom körs landsvägsbussar som förbinder städerna i ett område från Askersund i söder till Hällefors, Kopparberg och Grängesberg i norr, samt från Hampetorp i öster till Degerfors, Karlskoga i väst. År 2014 gjordes cirka 12 miljoner bussresor i länet.

Transam[redigera | redigera wikitext]

Transam AB var ett helägt dotterbolag till Länstrafiken Örebro AB och tillhandahöll kundtjänst för samhällsbetalda transporter som till exempel färdtjänst, sjukresor i Örebro län samt trafikupplysningstjänst för kollektivtrafiken i Västmanlands och Södermanlands län. Bolaget upplöstes genom fusion med moderbolaget år 2012.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nyheter, SVT (7 september 2017). ”Nytt bussamarbete mellan Västmanland och Örebro” (på sv). SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/nytt-gemensamt-trafikbolag-for-vastmanland-och-orebro. Läst 27 februari 2018. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]