Länstrafiken Örebro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Länstrafiken Örebro AB (kallas oftast Länstrafiken) var tidigare trafikhuvudman i Örebro län. Sedan juni 2015 bedrivs trafiken i Örebro län i förvaltningsform under förvaltningen regional utveckling. Bolaget och varumärket finns dock kvar och används fortfarande i trafiksammanhang, det finns dock planer på att lägga till Region Örebro län som en del i varumärket för att tydliggöra att trafiken körs i regi av Region Örebro län, som också äger bolaget till 100 procent. Före 2012 ägde länets kommuner 50 procent och dåvarande Örebro läns landsting 50 procent. Bolaget har sitt huvudkontor på Drottninggatan 27 i centrala Örebro. Bolagets verkställande direktör är Stefan Bergic. Man har också ett långtgående samarbete med Länstrafiken Sörmland och Västmanlands lokaltrafik.

Busstrafik[redigera | redigera wikitext]

Region Örebro län ansvarar under varumärket Länstrafiken för stadstrafiken i Örebro, Karlskoga, Lindesberg, Kumla och Hallsberg. Dessutom körs landsvägsbussar som förbinder städerna i ett område från Askersund i söder till Hällefors, Kopparberg och Grängesberg i norr, samt från Hampetorp i öster till Degerfors, Karlskoga i väst. År 2014 gjordes cirka 12 miljoner bussresor i länet.

Transam[redigera | redigera wikitext]

Transam AB var ett helägt dotterbolag till Länstrafiken Örebro och tillhandahöll kundtjänst för samhällsbetalda transporter som till exempel färdtjänst, sjukresor i Örebro län samt trafikupplysningstjänst för kollektivtrafiken i Västmanlands och Södermanlands län. Bolaget upplöstes genom fusion med moderbolaget år 2012.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]