Länstrafiken Örebro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Länstrafiken Örebro
Länstrafiken logotyp cmyk .jpg
TypFörvaltning
HuvudkontorSverige Örebro, Sverige
BranschTrafikhuvudman
Övrigt
WebbplatsLänstrafiken Örebro

Länstrafiken Örebro ofta eller även kallat Länstrafiken är trafikhuvudman för regional kollektivtrafik i Örebro län. Länstrafiken Örebro är en förvaltning inom Region Örebro län.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Inom Region Örebro län är det nämnden för samhällsbyggnad som har rollen som regional kollektivtrafikmyndighet. För planering och utveckling av trafiken ansvarar området Trafik & samhällsplanering inom förvaltningen Regional utveckling. Områdeschef är Stefan Bergic. Innan juni 2015 sköttes planering och utveckling av ett bolag, Länstrafiken Örebro AB, till 100% ägt av regionen. Före 2012 ägde länets kommuner 50 procent och dåvarande Örebro läns landsting 50 procent.

Från och med 1 januari 2018 gick Region Örebro län och Region Västmanland ihop och bildade ett gemensamt bolag vid namn Svealandstrafiken AB som skall driva kollektivtrafiken i båda länen. Bolaget ägs till 50% av båda regionerna. Båda regionerna kommer fortfarande att använda sina egna varumärken ut till kunderna.[1]

I samband med att ungefär hälften av hela bussflottan byts ut hösten 2019 och Svealandstrafiken börjar köra delar av kollektivtrafiken i länet då flera trafikavtal går ut, byter Länstrafiken logotyp och grafisk design för att tydliggöra kopplingen till bussbolaget Svealandstrafiken och modervarumärket Region Örebro län.[2]

Busstrafik[redigera | redigera wikitext]

Region Örebro län ansvarar under varumärket Länstrafiken för stadstrafiken i Örebro, Karlskoga, Lindesberg, Kumla och Hallsberg. Dessutom körs landsvägsbussar som förbinder städerna i ett område från Askersund i söder till Hällefors, Kopparberg och Grängesberg i norr, samt från Hampetorp i öster till Degerfors och Karlskoga i väst. År 2014 gjordes cirka 12 miljoner bussresor i länet. Med start hösten 2018 börjar man med närtrafik i en testperiod på två år. Närtrafiken finns tillgänglig i Nora och Askersund kommun och tanken är att denna bokningsbara trafik ska förse områden utan tillgång till den allmänna kollektivtrafiken.

Tågtrafik[redigera | redigera wikitext]

Region Örebro är tillsammans med tre andra län delägare i Tåg i Bergslagen som trafikerar de fyra länen. Avtal om viss biljettgiltighet finns även för resor med Västtågen, TÅGAB och SJ Regionaltåg.

Biljettsystem[redigera | redigera wikitext]

Länstrafiken bytte under hösten 2014 sitt biljettsystem och installerade då nya kortläsare i alla stads- och regionbussar i länet samt kortläsarna på tågperrongerna. Det nya systemet innefattar kort med ett chip installerat på och därmed riskerar man inte längre avmagnetisering. Man kan även ladda sitt resekort online med reskassa eller periodbiljetter på Länstrafikens webbshop.

Enkelbiljetter[redigera | redigera wikitext]

Enkelbiljetter för vuxen eller ungdom, upptill 19 år, kan köpas ombord på bussen med ditt resekort eller bankkort, eller hos ett försäljningsombud. Du kan även köpa din enkelbiljett i appen.

På Stadsbussarna i Örebro gäller en enkelbiljett i tre timmar och gäller i hela Örebro stad. På regionbussarna köps en enkelbiljett via 2 destinationer och kan enbart användas en gång.

Resekort[redigera | redigera wikitext]

Resekortet är ett kontaktlöst kort som gör det billigare att betala med ombord på bussen, istället för bankkort. Detta för att förkorta tiden vid ombordstigning eftersom biljettköp med bankkort tar längre tid.

Periodbiljetter[redigera | redigera wikitext]

Du kan ladda en 31-dagars periodbiljett inom Örebro stad eller mellan 2 områden, om man t.ex pendlar dagligen. Det finns flera typer av periodbiljetter, t.ex turistbiljetten som gäller under 24 eller 72 timmar, eller fritidsbiljetten för dig som reser kvällar och helger. Även årsbiljett via autogiro eller företagskort finns att köpa. Du kan köpa dessa biljetter ombord på bussen, på ett försäljningsombud, på Länstrafikens kundcenter eller via webbshoppen online.

Transam[redigera | redigera wikitext]

Transam AB var ett helägt dotterbolag till Länstrafiken Örebro AB och tillhandahöll kundtjänst för samhällsbetalda transporter som till exempel färdtjänst, sjukresor i Örebro län samt trafikupplysningstjänst för kollektivtrafiken i Västmanlands och Södermanlands län. Bolaget upplöstes genom fusion med moderbolaget år 2012.

Idag sköts hanteringen av serviceresor av Länstrafiken, och servicetrafiken såsom färdtjänst och sjukresor körs av upphandlade entreprenörer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]