Lars Anders Johansson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lars Anders Johansson i en kulturpolitisk idédebatt på Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 2014.

Lars Anders Johansson född 1981 i Gävle. Svensk musiker, poet och journalist.

Lars Anders Johansson debuterade som soloartist 2007 med albumet Vingklippt, som följdes av skivorna I Fridolins spår (2008) och Budoarstämning (2010). Vingklippt och Budoarstämning innehåller helt eget material med svenska texter och rör sig musikaliskt i gränslandet mellan pop, rock, folkmusik och country. Texterna baseras ofta på äldre versformer från äldre vistradition och bunden poesi samtidigt som deras teman är nutida. Debutalbumets titel ”Vingklippt” syftar på den svåra trafikolycka Johansson var med om 2006, då han skadade sin vänstra axel.

Johansson har också tonsatt Erik Axel Karlfeldt och detta ledde till ett samarbete med Karlfeldtsamfundet. Samarbetet resulterade i att nr 40 i Karlfeldtsamfundets skriftserie, den årliga årsboken, 2008 blev en cd med Lars Anders Johanssons tonsättningar: I Fridolins spår.

2003 – 2004 gick Johansson på Visskolan i Västervik och bildade tillsammans med Jonny Glad och Christoffer Lindahl gruppen Två Taube och en Bellman. Gruppen vann Taubetalangen i Göteborg och fick stipendium av Taubesällskapet Västanvind. 2005 släppte gruppen albumet Varken byxor rock eller skor.

Lars Anders Johansson är AIK-supporter och har gjort sig ett namn som musikalisk uttolkare av fotbollssupporterkulturen och har bland annat givit ut EP:n Sånger mot den moderna fotbollen (2013). Han har också som debattör och bloggare drivit supporter- och idrottspolitiska frågor.

Lars Anders Johansson har studerat litteraturvetenskap, historia, idéhistoria samt journalistik vid Uppsala universitet. Johansson har varit verksam som nyhetsreporter och kultur- och opinionsjournalist på bland annat Arbetarbladet, Östgöta Correspondenten, Axess magasin, Sveriges Television och TV4 samt som återkommande krönikör i Västervikstidningen och i Hälsningetidningarna.

Lars Anders Johansson släppte 2012 boken Hatets och illviljans kolportorer på Timbro förlag. 2013 kom debutdiktsamlingen Segelmakaren. Dikter och visor ut på Hydra förlag.

Johansson arbetar för närvarande som kulturansvarig på tankesmedjan Timbro.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2012Hatets och illviljans kolportörer. Mediebilden av näringslivets opinionsbildning 1970–2012 (Timbro förlag)
  • 2013Segelmakaren. Dikter och visor (Hydra förlag)
  • 2017Att dansa efter maktens pipa. Kultur i politikens tjänst (Timbro förlag)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]