Majsstärkelse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Majsstärkelse är stärkelse som utvinns ur majskorn. Det har ett utmärkande utseende och känsla när det blandas med vatten eller mjölk; det ger efter för långsamt tryck men motstår plötsliga tryckförändringar (ett exempel på en icke-newtonsk vätska). Det används i florsocker för att motverka klumpbildning på grund av fukt. Majsstärkelse skiljer sig från majsmjöl då majsmjöl är mjöl malt av hela kornet.

Majsstärkelsens sammansättning varierar beroende på källmaterialet, men kan betraktas som 25% amylos och 75% amylopektin.[1]

Tillämpningar[redigera | redigera wikitext]

Majsstärkelse används ofta som bindmedel i pudding och liknande maträtter. Många puddingpulver i butiker innehåller majsstärkelse. Majsstärkelsepuddingar kan tillredas hemma med hjälp av en dubbelkokare. Den enklaste puddingen kan framställas av endast mjölk, socker, majsstärkelse och smakämnen. Majsstärkelse används som redningsmedel i många recept, i synnerhet i asiatiska och glutenfria maträtter. Majsstärkelse upplöses bäst i kallt vatten, eftersom det bildar envisa klimpar om den blandas med varmt eller hett vatten.

Majsstärkelse har många tillämpningar utanför köket, speciellt bland miljövänliga produkter. Till exempel lanserade det japanska företaget Pioneer 2004 en biologiskt nedbrytbar Blu-Ray-skiva som tillverkats av majsstärkelse [2][3]. Polylaktid är en nedbrytbar plast som kan tillverkas med majsstärkelse som råvara.

En blandning av 1 del vatten och 1,5–2 delar majsstärkelse bildar en dilatant vätska, ibland kallad Oobleck. När oobleck skärs, knådas med händerna, eller utsätts för kraftiga stötar beter den sig som en böjbar fast massa, men när den tillåts vila blir den en trögrinnande vätska. Oobleck kan även användas för att göra brandfarliga geléer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]