Taco

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Taco (olika betydelser).
Tacos i "mexikansk stil" från USA.
Tex-mex-taco.

Taco (uttalas [tak´o] på svenska,[1] spanska för ’bunt’, ’kloss’), plural: tacos, är ett mexikanskt sätt att äta olika maträtter i ett tortillabröd bakat på nixtamaliserad majs men i vissa fall även på vetemjöl, speciellt i norra Mexiko. Principen bygger på att brödet fylls och äts för hand, så kallad plockmat.

I tex-mex-köket används ofta så kallade tacoskal av friterade tortillas bakade på gult majsmjöl. I tex-mex innehåller tacon ofta kryddad köttfärs[2] och kryddstarka salsor. En mexikansk taco skiljer sig i tillredning och ingredienser.

Tacos globalt[redigera | redigera wikitext]

Mexiko[redigera | redigera wikitext]

I Mexiko förekommer olika sätt att göra tacos. Det finns tusentals olika fyllningar i Mexiko. Bland annat kan nämnas tacos al pastor som görs på fläskkött som kryddats och grillats som en kebab. Den serveras med ananas, silverlök, färsk koriander och såser. Andra populära varianter är tacos de lengua, gjord på kotunga, tripas, gjord av tunntarm från gris, samt alambre med nöt eller kalvkött och bacon.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige avser tacos oftast tex-mex-rätten bestående av tacoskal som värms lätt och fylls med tacokryddad (bland annat spiskummin, paprikapulver och vitlök) köttfärs och diverse tillbehör. Tillbehören varierar, men några vanliga är riven ost, guacamole, tomat, paprika, majs, sallad, gurka, gul lök eller rödlök, vitlök, ananas, kryddig tomatsås (tacosås/tomatsalsa), gräddfil/crème fraîche, kokta bönor och jalapeño. Dessa serveras ofta i separata skålar eller på ett större fat, så att bordsgästerna själva kan fylla sina tacoskal med ingredienser efter egen smak.

Tacos var den vanligaste helgrätten i Sverige 2020 och 2021 enligt undersökningen Matrapporten som årligen sammanställer statistik om svenskarnas matvanor.[3]

Liknande maträtter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: tacos
  2. ^ Gleisner, Ann-Sophie: taco i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 6 april 2015.
  3. ^ ”Matrapporten 2021 (PDF)”. Foodfriends. https://www.foodfriends.se/wp-content/uploads/2021/06/Matrapporten-2021_web.pdf. Läst 7 augusti 2021.