Taco

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om maträtten taco. För andra betydelser, se Taco (olika betydelser).

Fyllt tacoskal

Taco (spanska för ’bunt’, ’kloss’), plural: tacos, är ett mexikanskt sätt att äta olika maträtter i ett bröd bakat på majs eller vetemjöl. Principen bygger på att brödet fylls och äts för hand, så kallad plockmat. Fyllningarna är ofta kryddstarka och ofta av typen köttfärssås[1].

Beskrivning (Mexiko och Sverige)[redigera | redigera wikitext]

I Mexiko förekommer olika sätt att göra tacos. Bland annat kan nämnas tacos al pastor som görs på fläsk-, lamm- eller nötkött som kryddats och grillats som en kebab. Den serveras med ananas, lök, färsk koriander och såser.

I tex-mex-köket används ofta så kallade tacoskal av torkade tortillas bakade på gult majsmjöl. I Sverige avser tacos oftast maträtten bestående av tacoskal som värms lätt och fylls med tacokryddad (bland annat spiskummin, paprikapulver och vitlök) köttfärs och diverse tillbehör. Tillbehören varierar, men några vanliga är riven ost, guacamole, tomat, paprika, majs, sallad, gurka, gul lök eller rödlök, vitlök, ananas, kryddig tomatsås (tacosås/tomatsalsa), crème fraîche, kokta bönor och jalapeño. Dessa serveras ofta i separata skålar eller på ett större fat, så att bordsgästerna själva kan fylla sina tacoskal med ingredienser efter egen smak.

Tortilla[redigera | redigera wikitext]

En tortilla med tomat, rödlök, gurka, kött och guacamole.

Tortilla är ett mjukt pannkaksliknande bröd. I det mexikanska och centralamerikanska köket bakas tortillan oftast av vitt majsmjöl och serveras varm. Gult, blått eller rött mjöl kan förekomma. Tortillan fylls med kött, bönor, sallad och såser.

I Sverige avser tortilla vanligen tunt, mjukt, vitt bröd bakat på vetemjöl eller vitt majsmjöl. Brödet värms lätt, fylls på samma sätt som tacoskalen och rullas eller viks ihop.

Liknande maträtter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gleisner, Ann-Sophie: taco i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 6 april 2015.