Mannekäng i rött

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mannekäng i rött
Genre Thriller
Regissör Arne Mattsson
Producent Rune Waldekranz
Manus Folke Mellvig, Lars Widding
Skådespelare Karl-Arne Holmsten
Annalisa Ericson
Lillebil Ibsen
Lena Granhagen
Anita Björk
Nils Hallberg
Originalmusik Torbjörn Iwan Lundquist
Produktionsbolag Sandrews
Premiär 19 december 1958
Speltid 108 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Mannekäng i rött är en svensk thrillerfilm från 1958 i regi av Arne Mattsson. I huvudrollerna ses Anita Björk, Karl-Arne Holmsten och Annalisa Ericson. Filmen är en uppföljare till Damen i svart och följdes av Ryttare i blått, Vita frun och Den gula bilen, där detektiverna Hillman löser brott.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Jakten på en utpressarliga leder paret Hillman till ett modehus där Kajsa tar anställning som modell. Släktingarna till den förmögna och rullstolsburna ägarinnan strider om vem som skall ta kontrollen när hon dör. En natt brinner hon inne, fast i sin rullstol, när någon tänder eld på hennes hus.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade premiär den 19 december 1958 på biografen Royal. Som förlaga har filmen Folke Mellvigs roman Mannekäng i rött som utgavs året efter filmen, 1959.

Filmen är inspelad i Sandrew-Ateljéerna, i Forumgallerian i Uppsala, i Nordiska museet, på Ulriksdals galoppbana, på Örbyhus slott, i Sigtuna och mannekänguppvisningsscenen i filmen är inspelad i Gävle Teater. Branden är inspelad på Furusund och i det varmbadhus som brann 1958.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Bildmässigt är filmen briljant gjord av Arne Mattsson, och Hilding Bladhs färgfoto når i sina bästa ögonblick, t. ex. en sekvens från kyrkogården med mjukt silande solljus genom lövverket, en lyrisk kvalitet alldeles utanför sammanhanget. Till de visuella effekterna hör också Magos uppsättning av eleganta modekreationer, chockartat vackra eller bara chockartade, och Bibi Lindströms uppsättning av flotta interiörer.
– Signaturen Lill i Svenska Dagbladet, 20 december 1958

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen finns utgiven på DVD.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]