Österrikiska köket

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mat och dryck i Österrike)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Apfelstrudel.

Österrikiska köket är den matkultur och de mattraditioner som finns i Österrike och består av influenser från Österrike-Ungern.[1] Regionala influenser från italienska köket, ungerska köket, tyska köket och olika kök på Balkan har påverkat matlagningen, och denna sammansmältning av stilar påverkade i sin tur hela riket.[2] Mycket av maten består av kött och potatis. Wienerschnitzeln tros ha kommits på i Milano under 1500-talet, från var den togs till Wien där den sedermera populariserades som wienerschnitzel genom hela riket och vidare.

Det österrikiska köket associeras ofta med det wienska köket, men det finns utmärkande regionala variationer.

Wienerbrödet tros härstamma från huvudstaden Wien och kallas i Sverige, Norge och Danmark för wienerbröd eller wienerbrød, "wienskt bröd". Bakverket består av en deg som i det klassiska köket refereras till som wienerdeg som består av tunna lager av smör och vetedeg, som importerades till Danmark av österrikiska bagare inhyrda under en bagarstrejk bland danska bagare under 1850-talet.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Austrian cuisine
  2. ^ Kulinariska influenser[död länk]
  3. ^ ”Wienerbrød”. Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Bagere og Chocolademagere. Arkiverad från originalet den 22 februari 2008. https://web.archive.org/web/20080222193734/http://www.danske-konditorer.dk/fagspecialer.asp?umenuID=4. Läst 9 januari 2009. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]