Bosniska köket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ćevapčići med lök och lepina-bröd.

Det bosnien-hercegovinska köket har influerats av traditioner från både väst och öst. Bosnisk mat är nära besläktad med turkisk och grekisk mat, och med rätter från andra Medelhavskök. Det finns även många influenser från Centraleuropa. Typiska ingredienser i den bosniska matlagningen är tomater, potatis, lök, vitlök, paprika, gurka, morötter, vitkål, svamp, spenat, zucchini, bönor, plommon, mjölk och pavlaka, en tjock syrad grädde. Vanliga kötträtter inkluderar bland annat nötkött och lamm. I de flesta fall är det bara den kristna delen av befolkningen som äter fläskkött. Några lokala specialiteter är ćevapčići, burek, dolma, sarma, pilaff, gulasch och ajvar. De bästa lokala vinerna kommer från Hercegovina där det finns många vindruveodlingar. Plommon- och äppelrakija produceras i Bosnien.

Ćevapi[redigera | redigera wikitext]

Ćevapi eller ćevapčići är en grillad maträtt av malet kött, med somunbröd och kajmak. Det anses vara nationalrätten i Bosnien och Hercegovina

Ordet ćevapčići kommer från sydslaviskan, ursprungligen det turkiska kebap (-ćevap) med den sydslaviska diminutivändelsen '–čići'. Motsvarande maträtt heter på makedonska: Ќебапи, ćebapi, kroatiska och bosniska: ćevapčići/ćevapi samt slovenska: čevapčiči.

Pajer[redigera | redigera wikitext]

I Bosnien och Hercegovina betyder burek en färsfylld paj (Pita). Pita kan ha olika fyllningar. Innehåller den potatis kallas det till exempel krompiruša, så fyllningen bestämmer vad pajen ska heta. Alla olika fyllningar kallas alltså med gemensamt namn Pita. Burek säljs vanligtvis i bagerier som snabbmat och äts oftast med yoghurt.

Burek - Köttpaj

Zeljanica - Spenat

Krompiruša - Potatispaj

Sirnica - Ostpaj

Jabuka - Äppelpaj

Akbar - Tomatpaj

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]