Molotovcocktail

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Finsk Molotovcocktail med tändanordning
Tändare till brännflaska m/40

Molotovcocktail, även brännflaska, är ett enkelt kastvapen som består av en glasflaska fylld med en lättantändlig vätska och en tändanordning. Den brukar klassas som antingen brandgranat eller brandbomb.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Vätskan är vanligtvis bensin eller alkohol (metanol eller etanol), som antänds av en tändanordning, ofta av provisorisk konstruktion såsom en tygtrasa som stoppas ned i flaskhalsen. Tygtrasan eller tändanordningen antänds och flaskan kastas och krossas när den träffar sitt mål, varvid innehållet antänds och sprids. En brännflaska är både lätt att tillverka och att skaffa ingredienserna till. Den har därför blivit ett vanligt vapen i gerillakrig och vid gatuupplopp.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vapnet omnämns för första gången i striderna under det spanska inbördeskriget.

Det var dock under det finska vinterkriget som vapnet blev berömt. Soldaterna i Finlands armé använde med god framgång brännflaskor i både vinterkriget och fortsättningskriget. Den finska brännflaskan innehöll kaliumklorat, toluen och stenkolstjära.[1] Tändningen skedde med hjälp av en svavelsyreampull i flaskhalsen eller av två stycken stormtändstickor på båda sidorna av flaskan. Brännflaskor tillverkades bland annat av dåvarande Alkos spritfabrik i Rajamäki, som anlades 1888 och som fortfarande är i drift.[2][3]

Vapnet döptes av finländarna under vinterkriget efter den dåvarande sovjetiske utrikesministern Vjatjeslav Molotov som en förolämpning. Röda armén använde senare samma taktik för bekämpande av tyska stridsvagnar efter den tyska invasionen av Sovjetunionen.[4]

I svenska armén fanns brännflaska m/40. Den var fylld med lättantändlig olja, vid stark kyla även bensin. Flaskan hade utvändigt två tändare som antändes genom rivning med vanligt tändsticksplån och brann cirka 30 sekunder.

Brännflaskor var vida använda av alla sidor under andra världskriget. De var särskilt användbara vid bekämpning av stridsvagnar och för att sänka fiendens moral. Störst effektivitet erhölls mot bensindrivna pansarfordon, som lättare kunde sättas i brand än dieseldrivna.

En ögonvittnesskildring från Warszawagettots uppror mot den tyska ockupationen år 1943:

De välriktade flaskorna träffar stridsvagnen. Lågorna sprider sig snabbt. En explosion hörs. Fordonet stannar. Besättningen brinner upp levande. De andra två stridsvagnarna vänder och drar sig tillbaka. Tyskarna som gömmer sig bakom dem flyr i panik. Vi tar hand om dem med ett par välriktade skott och granater.
– Ögonvittne som rapporterar för Żydowska Organizacja Bojowa (Judiska motståndsrörelsen), 19 april 1943

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Molotovcocktail i Uppslagsverket Finland (webbupplaga, 2012). CC-BY-SA 4.0
  2. ^ Uppslagsverket Finland: Altia Oyj Abp, läst 30 december 2019
  3. ^ Altiaindustrial.com: Alkoholdrycksfabriker, läst 30 december 2019
  4. ^ Grauls, Marcel; Swahn, Jan-Öjvind (2002). Bintje och Kalasjnikov : personerna bakom orden  : en uppslagsbok (Ny utg). Bromma: Ordalaget. Libris 8418652. ISBN 9189086376 . Sid. 217-218

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]