Arbetsterapeut

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En arbetsterapeut arbetar med rehabilitering eller habilitering av människor som på grund av olika skador, sjukdomar eller medfödda funktionsnedsättningar har en nedsatt förmåga att utföra dagliga aktiviteter av olika slag. Arbetsterapins mål är att tillsammans med klienten utreda och hitta möjligheter att klara av aktiviteterna i hemmet, på arbetsplatsen och på fritiden.

Arbetsområden[redigera | redigera wikitext]

Arbetsterapeuter har ett brett verksamhetsområde och kan arbeta inom öppenvård, akutvård, äldreomsorg, barn- och vuxenhabilitering, omsorger om personer med utvecklingsstörning, psykiatri, skola, samt med ergonomi och arbetslivsinriktad rehabilitering.

Utbildning och legitimation i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Utbildningen till arbetsterapeut omfattar 180 högskolepoäng (tre år) på högskola eller universitet, vilket motsvarar kraven för kandidatexamen. Efter examen utfärdar Socialstyrelsen legitimation.[1] Arbetsterapeutprogrammet finns på många orter i Sverige, och en av dessa orter är Umeå. Arbetsterapeutprogrammet i Umeå finns både på grundnivå och avancerad nivå[2]. Dessutom finns utbildningen i Lund [3] , på Göteborgs Universitet samt vid Örebro universitet [4].[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]