Pesaro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om staden Pesaro. Se också Pesaro e Urbino (provins).
Piazza del Popolo i Pesaro
Pesaros kommunvapen

Pesaro (latin: Pisaurum) är en stad i Italien vid Adriatiska havet. Staden är huvudort i provinsen Pesaro och ligger i regionen Marche. Det är ett biskopssäte.

Pesaro har 95 011 invånare (2011).

Staden var förr omgiven av vallar med fem portar, vilka dock förstördes under början av 1900-talet; nu återstår endast Porta del Ponte, Porta Rimini och en sträcka av vallarna. I staden finns ett kastell (Rocca Costanza), senare ett fängelse, och över Foglia går en antik bro från Trajanus’ tid. Vid sidan av katedralen, S. Francesco, förtjänar nämnas prefekturpalatset (hertigarnas av Urbino gamla palats), Rossiniteatern (öppnad 1818), Palazzo Almerici, med stadens museum, innehållande bl. a. en betydande majolikasamling, Olivieribiblioteket och ett antikmuseum.

Gioacchino Rossini ("Svanen från Pesaro"), som var född i staden, testamenterade sin förmögenhet till ett musikläroverk, och hans staty restes 1864 i detta. Pesaro har musikkonservatorium och prästseminarium. Hamnen, som endast är tillgänglig för mindre fartyg, försvarades förr av ett fort som fransmännen byggde.

Det gamla Pisaurum blev romersk koloni 184 f.Kr. Namnet kommer av folkslaget picener som bodde där från järnåldern. Under medeltiden hörde Pesaro än till östromerske kejsaren (med Ancona, Fano, Sinigaglia och Rimini bildade det Pentapolis maritima i Exarkatet), än till påven, än till enskilda familjer (Malatesta, Sforza, Rovere). 1631 kom det igen till Kyrkostaten. Under familjen Rovere, hertigarna av Urbino, var Pesaro en medelpunkt för den italienska konsten och litteraturen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]