Pininfarina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ferrari 308 GTB: En Pininfarina-design

Carrozzeria Pininfarina, kallas oftast endast Pininfarina, är en tillverkare och numera främst formgivare av bilkarosser. Företaget har säte i Turin, Italien. Företaget grundades av designern Battista Pininfarina (född Farina), och drivs idag av hans son Sergio Pininfarina tillsammans med företagets VD sedan länge, Renzo Carli. Många formgivare har arbetat för företaget, och det har blivit ett av de mest kända namnen inom karossdesign och konceptbilskonstruktion.

Flera kända biltillverkare har anlitat Pininfarina, exempelvis Ferrari, Maserati, Cadillac, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Peugeot och även Volvo.

Pininfarina har även formgivit vissa tåg i Italien. Det handlar om vissa lok men även om ett par typer av snabbtåg som finns hos de italienska järnvägarna.

Företagets styrelseordförande Andrea Pininfarina omkom i en trafikolycka i början av augusti 2008.

Pininfarina i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Pininfarina och Volvo bildade i 2003 ett gemensamt bolag, Pininfarina Sverige AB, baserat i Uddevallaverken i Uddevalla. Bolaget ägs till 60% av Pininfarina, och resterande 40% ägs av Volvo. Bolaget ska den närmaste tiden syssla med tillverkningen av andra generationens Volvo C70.

Den 23 mars 2011 blev det känt att Volvo Personvagnar i maj 2013 övertar hela ägandet över Pininfarina Sverige AB, och med det övertar Volvo Personvagnar även fabriken i Uddevalla.[1][2]

Lista över bilar med Pininfarina-kaross[redigera | redigera wikitext]

Cisitalia 202
Peugeot 404 Coupe
Rolls-Royce Camargue
Ferrari Enzo

Järnvägsfordon designade av Pininfarina[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ Svd.se (2011-03-23) Volvo köper tillbaka Uddevallafabriken Läst 31 mars 2011
  2. ^ Påväg (2011-03-24) Volvo Personvagnar tar över Pininfarina Sverige Läst 31 mars 2011

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]