Karmosin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En karmosinröd BMW.
Karmosin i HTML
— Färgkoordinater —
HTML-färgnamn Crimson
RGB hexadecimalt #DC143C
RGBB (r, g, b) (220, 20, 60)
CMYKH (c, m, y, k) (-, -, -, -)
NMI (n, m, i) (-°, -%, -%)

Karmosin (även karmosinrött, kermesrött, kermeskorn), är ett rött färgämne som ursprungligen framställdes av kermeslus (Coccus ilices, Kermes vermilio) som lever i medelhavsområdet på kermeseken. De dräktiga lushonorna lägges i ättika och torkas sedan till bruna, glänsande korn. I farmakopéerna kallas kermeskorn Grana kermes eller Grana alkermes.

Färgämnet har använts för textilfärgning och kosmetik sedan antiken och har också använts i färglacker för måleriet. Under 1400-talet användes det som ersättning för purpur. I Sverige har det använts sedan 1500-talet. Under 1600-talet minskade användningen till förmån för karmin, även kallat koschenill, som framställs av den mexikanska koschenillsköldlusen. Förväxlingar mellan kermeslus/kermeskorn/karmosin och koschenillsköldlus/koschenill/karmin har sedan det senare infördes till Europa varit mycket vanliga och begreppen används ofta som synonymer.

Numera kan karmosin även framställas syntetiskt. Karmosin är också en alternativ benämning på det syntetiska azofärgämnet azorubin (E122).

Ordet karmosin används också för djupröda kulörer alldeles oavsett hur de har framställts. Bland HTML-färgerna för bildskärmar finns en färg med det motsvarande engelska namnet crimson, dess koordinater visas i boxen till höger.

Källor[redigera | redigera wikitext]

NE - Karmosin/karmin

Shenet - Röda färgämnen

Se även[redigera | redigera wikitext]