Ringen på Stockholms centralstation

Ringen mellan Centralhallen och T-baneplanet.

Ringen på Stockholms centralstation,[1] är den runda öppningen i golvet på Stockholms centralstations centralhall till underliggande förbindelsegång till tunnelbanestationen T-centralen. Ringen invigdes 1959 och dess räcke utgör ett smideskonstverk skapat av skulptören Stig Blomberg.[2]

När tunnelbanan tillkom byggdes en gångtunnel som förbinder T-centralen med spår 11-19 som invigdes den 1 december 1958. Denna utvidgades så småningom till en mindre vänthall med affärer och serveringar under den stora Centralhallen eller vänthallen efter ritningar utarbetade av Karl-Axel Bladh vid Statens Järnvägars arkitektkontor. Mellan gången och vänthallen finns Ringen, en öppning mot nedre hallen med sju meters diameter för att skapa ljus och ögonkontakt till den nedre gången.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Ringens räcke är ett smideskonstverk skapat av skulptören Stig Blomberg och föreställer de fyra väderstrecken med figurer som representerar dessa.

  • Väster - Alligatorgud som den framställs i gammal colombiansk folkkonst, flankerad av en nybyggare och en indian och till vänster två mexikanska vattenbärerskor.
  • Öster - Fågel fenix, som biter i räckets kant och vilar på ett indiskt tempel och omgiven av indiska tempeldanserskor och en demon biter i räcket. Till höger på räcket balanserar en tiger som den uppfattas i primitiv kinesisk bildkonst.

Figurerna är av gjutjärn och räckets handledare är av mässing.[2] Verket var en gåva från Svenska järnvägsmannaförbundet till Statens Järnvägars 100-årsjubileum som firades 1956.[1]

På 1960-talet blev platsen även känd som "Bögringen". Liknande Berlins Bahnhof Zoo var Centralen en av Stockholms mötesplatser för homosexuella, okänd för allmänheten. Populärt kallas ringen ibland för "Spottkoppen" och den fungerar som en mötesplats för många resenärer och stockholmare.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Allt om Stockholm: “Sagan om Ringen“. Arkiverad 3 december 2012 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ [a b] Ringen på centralstationen i Stockholm fyller 50 år Arkiverad 20 november 2009 hämtat från the Wayback Machine.. Pressrelease, Jernhusen AB.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]