Al Farabi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Al Farabi på en 200-tenge-sedel

Muhammad ibn Muhammad ibn Tarkhan ibn Uzalagh al-Farabi, turkiska Farabi, persiska محمد فارابی, i västerlandet känd under namnen Alpharabus, Alfarabi eller helt enkelt Farabi, var en iransk filosof och vetenskapsman som levde och verkade från cirka 870 - 950 e.Kr.

Historiker tvistar om hans härkomst, möjligen föddes han i dåvarande Farab i Korasan i Iran. År 901 påbörjade sina högre studier i Bagdad.

Al Farabi gjorde ett utförligt verk som kommenterar det som skulle ha varit ett av Aristoteles verk. Senare uppdagades det att det rörde sig om ett nyplatonskt verk. Nyplatonska verk tillskrevs ofta Aristoteles då de översattes till arabiska under den här tiden.

Al Farabi hade mycket stort inflytande inom ämnen som musik, matematik, medicin och filosofi. Han var starkt influerad av Aristoteles och nyplatonismen.

Al Farabi banade väg för Ibn-Sina (Avicenna) som skulle födas 30 år efter Al Farabis död. En kommentar av Aristoteles metafysiken skriven av just Al Farabi skulle komma att ge Ibn-Sina (Avicenna) en ledtråd in i Aristoteles värld. Al Farabi såg religionen som en slags symbolisk sanning. Han trodde inte på ödet, något som annars var en grundläggande tanke i den muslimska värld han tillhörde. Han anses ha varit tänkaren som skilt på logos i två olika grupper; idén och beviset.

Hans namn kan ha gett upphov till det portugisiska ordet 'alfarrábio' som betyder gammal tråkig eller tjock bok.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]