Smash (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Smash
Originaltitel S*M*A*S*H
Genre Komedi
Regissör Hannes Holm, Måns Herngren
Manus Hannes Holm, Måns Herngren
Medverkande Måns Herngren
Felix Herngren
Peter Wahlbeck
Svante Grundberg
Musik Smash! med The Creeps
Antal avsnitt 8 avsnitt
Längd (per avsnitt) cirka 30 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Sveriges Television
Sändning
Originalkanal SVT1 (1990–1990)[1]
Originalvisning 1990
Externa länkar
IMDb SFDb

Smash eller S*M*A*S*H är en svensk TV-serie från 1990 i åtta avsnitt, regisserad av Hannes Holm och Måns Herngren.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Einar Berg är Sveriges genom tidernas bäste tennisspelare. Femton år efter att han avslutat sin proffskarriär gör han comeback på grund av ekonomiska problem. Tonåringarna Alex, Sigge och Theo har på olika sätt kommit med i en tennis-elitsatsning.

De fyra spelarna bildar tillsammans med managern Wallner och tränaren Börje seriens kärntrupp.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Enligt boken Tusen svenska klassiker var serien inspirerad av Team Siab, en elitsatsning som gjordes för unga svenska tennisspelare under 1980-talet.[2]

Ledmotivet skrevs av Robert Jelinek och framfördes av The Creeps.

Serien hade premiär den 4 januari 1990. Den släpptes på DVD i Sverige den 28 oktober 2009.[3]

Stjärnorna "*" mellan bokstävern är en parodi på serien M*A*S*H som ju är mycket likt ordet SMASH.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Övriga medverkande[redigera | redigera wikitext]

Som sig själva[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Serie
Nr
Titel Regisserad av Manus av Sändningsdatum
1 "Va é de för set" Måns Herngren, Hannes Holm Hannes Holm, Måns Herngren 4 januari 1990
Sigurd 'Sigge' Grönqvist och Alexander 'Alex' Carlsson är två tonåringar som väljs ut för tennisträning av två halvskumma typer (Wallner, manager och Börje, tränare). Snart får de sällskap av en praktikant (Teofil 'Teo' Broström), som visar sig vara bra på tennis trots att han aldrig spelat, och Einar Berg, en åldrad före detta tennisstjärna. De fyra bildar en udda kvartett i tennisvärlden.
2 "Fack Off" Måns Herngren, Hannes Holm Måns Herngren, Hannes Holm 11 januari 1990
Killarna är i London för att spela i Wimbledonmästerskapen. Alex upptäcker att prissumman (£ 500 000) är exakt samma som året innan, vilket betyder en fyraprocentig sänkning i reala termer, så han startar en fackförening för tennisspelare, och snart går alla spelarna ut i strejk.
3 "Den vita sporten" Måns Herngren, Hannes Holm Hannes Holm, Måns Herngren 18 januari 1990
Killarna skickas till Sydafrika men Wallner ger dem inga pengar för att ta sig därifrån, eftersom han vill motivera dem att spela tennis och vinna pengar. Killarna inser dock att om de spelar tennis i Sydafrika under apartheidbojkotten blir de svartlistade, och försöker därför desperat tjäna pengar på andra sätt än att spela tennis, för att kunna ta sig hem.
4 "God jul" Måns Herngren, Hannes Holm Hannes Holm, Måns Herngren 25 januari 1990
Killarna får ledigt en vecka över jul. Först är de överlyckliga men när Alex, Sigge och Teo kommer hem till sina familjer upptäcker de att det inte är så roligt längre. Sigges far kräver ersättning för alla utlägg sen Sigge var liten och Alex föräldrar vägrar tro att han inte har några pengar, och Teos föräldrar vill inte fira jul utan bara fortsätta sin vetenskapliga forskning. Einar tillbringar julen med att dricka.
5 "Check Out" Måns Herngren, Hannes Holm Hannes Holm, Måns Herngren 1 februari 1990
När killarna ska lämna sitt hotell i Rom, upptäcker de att Wallner inte har betalat för dem, så de tillåts inte checka ut. Fast på hotellrummet försöker de på olika sätt att tjäna pengar. Till slut får de ihop tillräckligt med pengar för att skicka ut en person till banken för att ta ut mer pengar, och de skickar Teo. Det hela slutar med att de bränner ner hotellrummet.
6 "Wow, håll käften!" Måns Herngren, Hannes Holm Hannes Holm, Måns Herngren 8 februari 1990
Tränaren Börje visar killarna ett diagram på deras senaste träningsresultat och det visar sig att de är i kanonform, bättre än Mats Wilander och Boris Becker tillsammans. Detta ger dem superstarkt självförtroende och de vinner alla matcher de spelar. När de börjar tjäna en massa pengar, får Börje och Wallner sparken. De får problem med att göra av med alla pengar. Alex vill investera sina, Einar vill partaja, Sigge försöker göra något meningsfullt, medan Teo försöker ge bort sina.
7 "Flygresan" Måns Herngren, Hannes Holm Hannes Holm, Måns Herngren 15 februari 1990
Killarna försover sig på ett plan till Stockholm och de måste skynda sig för att få biljetter från Wallner och hinna med nästa plan till Rom. Väl ombord upptäcker de att det är samma plan som de kom till Stockholm med (Teo hittar sina gympadojor som han glömde på planet) och snart upptäcker de att planet inte går till Rom, utan till Frankfurt. Allt löser sig när flygkapare begär att planet ska landa i Rom.
8 "TV-programmet" Måns Herngren, Hannes Holm Hannes Holm, Måns Herngren 22 februari 1990
Killarna är i Mexiko när de får ett telegram från Wallner med order om att åka direkt till Malmö. Sigge tror att de ska vara med i Här har du ditt liv, men det visar sig vara Snick-snackarna. Teo hypnotiseras mot sin nervositet med inte odelat positivt resultat.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk mediedatabas
  2. ^ ”729”. Tusen svenska klassiker 
  3. ^ Discshops sida för Smash Arkiverad 27 juni 2009 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]