Stekpanna

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stekpannor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stekpanna i gjutjärn
Stekpanna i rostfritt stål
Teflonbelagda stekpannor
En grillpanna.
Plättlagg

En stekpanna är ett köksredskap som används för stekning av mat. Moderna stekpannor tillverkas i många olika material. Vanligast är gjutjärn, aluminium och rostfritt stål. Eftersom det rostfria stålet i sig inte leder värme särskilt bra är dessa pannor ofta utrustade med så kallad sandwich-sula, det vill säga botten består av flera lager: rostfritt stål – aluminium – rostfritt stål. Detta för att aluminium sprider värmen jämnt i kärlet, förhindrar att maten bränns vid och ger kärlet en stabil stomme. Gjutjärnspannor behöver inte någon extra sula utan sprider värmen även upp i kanterna.

Olika typer av stekpannor[redigera | redigera wikitext]

Grillpanna[redigera | redigera wikitext]

En grillpanna är en stekpanna med räfflad yta. Stekning i pannan ger en randig grillyta på maten som steks.

Pannkakslagg[redigera | redigera wikitext]

En pannkakslagg är en typ av stekpanna särskilt avsedd för pannkakor. Pannkakslaggen har inte högre kant än vad som behövs för att hålla kvar smeten i pannan, för att man enkelt ska komma åt att lyfta upp pannkakan med stekspaden. Liksom stekpannan är pannkakslaggen vanligtvis gjord av gjutjärn.

Plättlagg[redigera | redigera wikitext]

Plättlaggen är en stekpanna speciellt avsedd för stekning av plättar. Den har flera runda mindre stekytor, vanligen sju, med en i mitten och de andra sex i ring runtomkring. Materialet är oftast gjutjärn. Precis som pannkakslaggen har den ingen egentlig kant. Stekytorna är nedsänkta några millimeter i förhållande till det omgivande materialet. Den finns i olika varianter för hjärtformade plättar och plättar med motiv.

Traktörpanna[redigera | redigera wikitext]

Traktörpannan skiljer sig från en vanlig stekpanna genom att traktörpannan har en 5–7 cm hög, oftast rak, kant. Den höga kanten gör att man förutom att steka även kan koka matvaror i pannan. De flesta traktörpannor har lock. Vanligen är traktörpannan tillverkad helt i metall, så att den även kan användas i ugnen.

Olika material[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]