Sveriges Förenade HBTQ-studenter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sveriges Förenade HBTQIA+studenter, SFQ
Förbunds­ordförande Elias Olsson
Förbunds­sekreterare Moa Strinnö
Förbundskassör Phillip' Marra
Grundat 1999
Typ av förbund Studentorganisation
Närstående organisation(er) RFSL Ungdom, RFSL, SFS
Europeiskt samarbetsorgan ANSO, IGLYO
Webbplats [1]

Sveriges Förenade HBTQIA+-studenter (SFQ) grundades på initiativ av gaystudentriksdagen i Linköping 22-24 maj 1999 och är en paraplyorganisation för ett 10-tal av Sveriges HBTQIA+-studentföreningar.

Förbundets syfte är att arbeta för att förbättra situationen för HBTQIA+-studenter (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer-personer) på universitet och högskolor och verka som HBTQIA+-studentrörelsens språkrör. SFQ arbetar politiskt och strategiskt med HBTQIA+-frågor med en queerfeministisk bas.

Huvudsakliga aktiviteter är kamp mot heteronormativitet och cisnormativitet i högre utbildning, bevakning av lärosätens arbete med diskrimineringsfrågor, stöd till lokalavdelningar, föreläsningsverksamhet samt stöd till andra europeiska HBTQ+-organisationer som behöver det.

I maj 2015 publicerade SFQ rapporten Avslöja heteronormen! om cis- och heteronormer i högskolan. I november 2015 publicerade SFQ handboken Examen i rätt personnummer om tillvägagångssätt för utfärdande av nytt examensbevis efter ändrad juridisk könstillhörighet. Under 2016/2017 jobbar SFQ på ett projekt som heter Making Space: Raising hidden voices in the Swedish LGBTQ+ community.

SFQ är medlem i ANSO, Association of Nordic and Pol-Balt LGBTQ Student Organizations, och i IGLYO, International Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender and Queer Youth and Student Organization. SFQ verkar också i Polen/Baltikum-gruppen, ett svenskt nätverk för stöd av mänskliga rättigheter runt Östersjön.

Namnbyte från SFG till SFQ[redigera | redigera wikitext]

Tidigare kallades förbundet för Sveriges Förenade Gaystudenter (SFG), men namnet ansågs vara förlegat och trångbott. Den 25 november 2007 beslutade medlemsföreningarna att ändra namnet till Sveriges Förenade HBTQ-studenter (SFQ). Genom att man i det nya namnet ändrade Gaystudenterna till HBTQ-studenterna, tydliggjorde man den mångfald som finns i förbundet och inkluderade därmed alla som vill arbeta mot heteronormativteten på universitet och högskolor.[1]

Förbundsordförande[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.gaystudenterna.se/SFG/news.php?news_id=66[död länk]
  2. ^ Pressmeddelande 2012-11-20 Arkiverad 12 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.