Transgender

Från Wikipedia
Transgendervänner i Washington, D.C.

Transgender är ett mångtydigt begrepp, mer eller mindre relaterat till transperson. Det är inlånat från engelskans transgender ('trans' eller 'transperson'[1]) men används i svenskan parallellt med transperson och som ett adjektiv eller en identitet med delvis annan betydelse.[1]

Olika definitioner[redigera | redigera wikitext]

För vissa handlar transgender om att vilja förändra sin egen kropp utan att själv ha en transsexuell identitet. För andra syftar det på ett vara transsexuell men inte ha en önskan att ändra på kroppen. Ytterligare andra kan definiera begreppet utifrån att könsidentiteten inte stämmer överens med personens juridiska kön, men inte kopplat till någon identitet som intergender (se även ickebinär), nongender, transsexuell eller bigender.[1]

Hur mycket en person som är transgender väljer att uttrycka sin könsidentitet, kan variera. Det kan gå från att till exempel vara fysiskt man, klä sig i manskläder och uppträda i någon sorts mansroll men känna sig som kvinna och vara öppen med vänner om det, till att klä sig och uttrycka sig så långt man kan som det kön man ser sig tillhöra.

Många ser transgender inte som en könsidentitet, utan mer ett sätt att förklara ens förhållningssätt till eller uttryck för sin könsidentitet.

Transgender är ett av de sätt att förhålla sig till könsidentitet som ofta inryms i begreppet transperson, och förkortas ofta till TG.[2] För att förtydliga att det rör sig om en enskild identitet, inte ett paraplybegrepp, används ibland på svenska uttrycket transgenderist.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]