Tendinopati

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tendinopati
latin: tendopathia, tenalgia
Klassifikation och externa resurser
MeSHsvensk engelsk

Tendinopati är en generell beteckning för smärtalstrande sjukdomar i senor (tenalgi) som gör det svårt att röra sig, exempelvis att hoppa eller springa, och är typiskt förknippat med överbelastning eller förslitning av senan. Tendinopati används som beteckning innan orsaken kunnat fastställas, innan en riktig diagnos ställts.

Tendinopati är tämligen vanligt i hälsenan och knäskålssenan, men alla senor kan drabbas. Orsaken är ofta mångfaktorell, det vill säga att många faktorer gemensamt bidragit till tillståndet. En återkommande orsak är överbelastning eller förslitning av senan ifråga, det vill säga att tillståndet beror på degeneration. Inflammation kan vara orsaken, antingen ensam eller tillsammans med degeneration. Tendinopati är förknippat med elitidrott och de skador som kan uppkomma. Dock förekommer tendinopati i stor utsträckning också bland personer som endast motionerar eller som inte tränar nämnvärt.[1] Fetma och övervikt kan överbelasta senan, och leda till tendinopati, och då mera höra samman med stillasittande livsstil. Om benen är olika långa kan ena benets senor överbelastas. Normalt åldrande och skador leder till sämre blodflöde, vilket kan ge lokal hypoxi och sämre förhållanden för cellerna i senan. Det finns också flera andra möjliga förklaringar.[2]

Tendinopati kan med andra ord bero på tendinos, som kan ses med exempelvis ultraljud som kärlförändringar i senan som gör ont, med fler blodkärl, celldöd (apoptos), och att kollagenet i senan inte är fördelat som normalt. Tendinos beror med andra ord på degeneration. Tendinit å andra sidan är en diagnos sedan undersökningar fastställt att inflammation föreligger i senan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian” (PDF). Arkiverad från originalet den 13 oktober 2014. https://web.archive.org/web/20141013233228/http://www.medfak.umu.se/digitalAssets/38/38412_forskn.dag09_forsgren.pdf. Läst 8 oktober 2014. 
  2. ^ Riley, G. "The pathogenesis of tendinopathy. A molecular perspective." Rheumatology 43.2 (2004): 131–142.