Thomas Pynchon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Thomas Pynchon
FöddThomas Ruggles Pynchon, Jr.
8 maj 1937 (81 år)
Glen Cove, Long Island, New York, USA
NationalitetAmerikan USA
Verksam1959-
Litterära rörelserPostmodernism
Framstående priserNational Book Award 1974

Thomas Ruggles Pynchon, Jr., född 8 maj 1937 i Glen CoveLong Island i New York, är en amerikansk författare med bas i New York.

Thomas Pynchon anses vara en av de främsta postmodernistiska författarna i amerikansk litteratur. Han har uppmärksammats för sina djupa och komplexa litterära verk där invecklade intriger, vetenskapliga resonemang, populärkulturella referenser och en förkärlek för konspirationsteorier är framträdande inslag.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Thomas Pynchon föddes 1937 på Long Island som son till Thomas Ruggles Pynchon d.ä. och Katherine Frances Bennett Pynchon. Han har en bror och en syster. Familjen tillhörde den övre medelklassen, och Pynchon växte upp i bland annat East Norwich och Oyster Bay. Han tog examen från high school 1953 med stipendium för utmärkta studieinsatser, studerade engelska och teknisk fysik vid Cornell University, tog värvning i flottan, återkom till Cornell och tog en Bachelor of Arts i engelska. Vid universitetet deltog han bland annat i en kurs i litterär gestaltning ledd av Vladimir Nabokov. Efter examen 1958 arbetade han som teknisk skribent för Boeing Aircraft i Seattle. Annars är inte mycket känt om Pynchons liv. Han är känd för att undvika personlig publicitet och få fotografier på honom har publicerats. Det nyaste fotot är ett porträtt från tiden i flottan, när han var 19 år. Det har spekulerats att han skulle vara J.D. Salinger, men detta har motbevisats. Han har varit bosatt i Aptos, Kalifornien, och är sedan 1990-talet bosatt i New York.

Pynchon har mottagit National Book Award och nämns ofta som en kandidat till Nobelpriset i litteratur. Hans verk omfattar olika litterära genrer och så olika ämnen som historia, vetenskap och matematik.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Pynchon debuterade som författare 1959 med novellen The Small Rain. Han började skriva noveller redan under universitetstiden. Fem av dessa tidiga berättelser finns publicerade i Steg för steg (Slow Learner, 1984).

Romandebuten skedde med V. (1963), en ironiskt postmodernistisk pikareskroman vilken gjorde att Pynchon jämfördes med andra av 1960-talets svarta humorister, som Kurt Vonnegut.

I Buden på nummer 49 (The Crying of Lot 49, 1966) målar Pynchon upp en mardrömslik värld där människan förtvivlat söker efter livets mening. I centrum för handlingen står den unga hemmafrun Oedipa Maas som efter att ha utsetts till testamentsexekutor för sin döde älskare dras in i en härva av märkliga och bisarra händelser.

I den mycket omfångsrika Gravitationens regnbåge (Gravity's Rainbow, 1973) använder Pynchon thrillern som form för en burlesk satir över det moderna, teknikfixerade samhället. Handlingen utspelar sig under slutskedet av andra världskriget och präglas av tvära stilkast. Den handlar om underrättelseofficeren Tyrone Slothrop som kommer en omfattande konspiration på spåren, men där utredningsarbetet blir oändligt komplicerat.

Efter Gravitationens regnbåge var Pynchon tyst som författare i sjutton år. Först 1990 återkom han med Vineland som utspelar sig bland hippies i norra Kalifornien. I likhet med Pynchons tidigare verk är paranoia och sammansvärjningar framträdande inslag i denna roman.

Mason & Dixon (1997) är ännu en mycket omfångsrik roman som utspelar sig under åren 1763–1767. Den skildrar de verkliga personerna bakom den så kallade Mason-Dixon-linjen, gränsdragningen mellan Pennsylvania och Maryland som kom att få betydelse som skiljelinjen mellan slavstater och fria stater i USA. Romanen innehåller också en mängd bihandlingar, utvikningar och sidospår där både verkliga och fiktiva historiska händelser skildras. Romanen, som lär ha påbörjats redan 1975, är dessutom skriven som en pastisch1700-talets prosa.

2006 utkom den över tusensidiga romanen Mot dagen (Against the Day) som med ett i likhet med tidigare romaner myllrande persongalleri utspelar sig under åren 1893–1923 på så vitt skilda platser som Nordamerika, Europa, Centralasien och Sibirien. Den följdes 2009 av Inneboende brist (Inherent Vice) som anknyter till noirdeckaren. 2013 utkom romanen Bleeding Edge.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • År 2004 gästspelade Pynchon i två avsnitt av TV-serien Simpsons och tecknades då med en påse över huvudet. Han bidrog även med några ändringar och tillägg till manuskriptet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter

  1. ^ ”Thomas Pynchon edited Homer Simpsons episode”. The Guardian. 4 september 2014. http://www.theguardian.com/books/2014/sep/04/thomas-pynchon-edited-homer-simpsons-episode.